Blažena, Miluna a Evík. Jak dnes žijí herečky z Troškovy trilogie Slunce, seno…

Blažena, Miluna a Evík. Jak dnes žijí herečky z Troškovy trilogie Slunce, seno…
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Zdeňku Troškovi hrozil kvůli filmu pětiletý zákaz točení. Tehdejší režim přikázal téměř polovinu natočených scén vystříhat. Z toho byl Troška natolik znechucen, že se i přes velký divácký úspěch nechtěl do druhého dílu vůbec pouštět.

Matku zženštilého vesnického doktora Káji Kroupy hrála maminka Zdeňka Trošky. Objevila se i v pokračování Slunce, seno, erotika.Tehdejší soudruhy ve schvalovací komisi nejvíce dráždil předseda JZD, neboť nosil kovbojský klobouk.Komunismus a fara? Ano, ale jev v omezeném významu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kdo by neznal slavnou třídílnou komedii Zdeňka Trošky Slunce, seno, kterou naše televize velmi často reprízují. Řada v té době mladých herců si díky těmto filmům udělala jméno. Patří mezi ně i tři ženy: Veronika Kánská, Petra Pyšová a Jaroslava Kretschmerová. Využily svou popularitu k další herecké kariéře, nebo ji pověsily na hřebík?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 01. 2020 09:05

První díl bláznivé letní komedie z jihočeské vesnice Hoštice měl premiéru 1. září 1984. Jak později uvedl režisér Zdeněk Troška, inspiroval se vlastní rodinou a sousedy. Film si rychle získal oblibu diváků, takže logicky následoval druhý díl, který byl plný facek. Třetí, závěrečná „erotická“ část se natočila krátce po převratu. Produkce byla ale tak trochu načerno. Štáb totiž neměl potřebná povolení pro natáčení v Itálii.

Dejte pokoj s Blaženou!

Veronika Kánská alias Blažena Škopková se v herectví moc nenašla. Po třech dílech Slunce, seno se mihla už jen ve dvou dalších filmech. Sice si dala přihlášku na DAMU, ale když ji nevzali, odpískala to. Přesto je díky neustálému opakování komedie jednou z nejfrekventovanějších hereček na českých televizních stanicích.

“Každý si myslí, že mi pokaždé, co se vysílá Slunce, seno, přistanou na účtu tisíce. Tak to ale vůbec není,” svěřila se v jednom rozhovoru Veronika, která se pak dala na dráhu knihovnice. „Také mi hodně vadí, když na mě pokřikují Blaženo. Nikdy se už téhle nálepky nezbavím,” pokračovala.

A byť by v době natáčení do zemědělství nikdy nešla, nyní patří mezi její oblíbené kratochvíle třeba zahradničení.

Z filmu do ekonomických kruhů

Potvora Miluna (Petra Pyšová) si to uměla zařídit i v soukromém životě. Nejdříve se z ní stala uznávaná novinářka, pak přesedlala do vysokého byznysu, kde zastávala manažerské pozice.

Její filmová rivalka Kánská uvedla, že si rozuměla se všemi herci, ale s Petrou to nešlo. Vzájemné antipatie prý ani nemusely předstírat. Památná scéna se samopalem a granátem mluví za vše.

Evík tropil hlouposti?

V jedné etapě života herečky Jaroslavy Kretschmerové nastalo období, kdy se stáhla do ústraní. V divadle vystupovala jen velmi sporadicky a v televizi se neukazovala vůbec. Zlákat ji údajně měli Svědkové Jehovovi, které však měla záhy opustit.

Sama Jaroslava Kretschmerová se k tomu vyjádřila až po letech. Magazínu Sedmička kdysi řekla toto: „Víra je věc každého člověka, je to svým způsobem velmi intimní věc, já se s tím nikdy netajila a s vírou žiju ráda a naučila jsem se třeba i milovat své nepřátele, ale hlavně odpouštět. Co se sekty týče – pokud někomu připadá to, že jsem sektářka, když mé vyznání je evangelické, tak jako někoho je římskokatolické, pak je to na jednu stranu smutné, na druhou se tomu musím smát.“

10 ZAJÍMAVOSTÍ O OBLÍBENÉ KOMEDII SLUNCE, SENO, JAHODY NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články