Nejkrásnější pražské zahrady: Zelené oázy uprostřed města, v nichž teď načerpáte energii

Palácové zahrady pod Pražským hradem.
Zdroj: Prague City Tourism
Palácové zahrady pod Pražským hradem.Palácové zahrady pod Pražským hradem.Kinského zahrada.Jižní zahrady Pražského hradu (zahrada Na Valech).+ 11 fotek+ 12 fotek

Přímo uprostřed rušné Prahy se ukrývá hned několik pěkně upravených a zároveň architektonicky zajímavých zahrad, které nabízejí nejen překrásné pohledy, ale hlavně klid pro relaxaci a odpočinek. Vybrali jsme pro vás alespoň některé z nich, které rozhodně stojí za to navštívit.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 31. 03. 2019 12:00

Vrtbovská zahrada

Jedna z nejkrásnějších barokních zahrad v Evropě se ukrývá ve svahu Petřína a nabízí překrásné pohledy na chrám sv. Mikuláše, Pražský hrad a z vyhlídkové terasy i na střechy domů na Malé Straně. Zahrada je rozčleněna do několika teras a zaujme svým architektonickým ztvárněním s řadou zajímavých soch od Matyáše Bernarda Brauna. Byla vybudována v místech bývalé vinice v letech 1715–1720 pro Jana Josefa hraběte z Vrtby, nejvyššího purkrabího Pražského hradu. Inspiraci zde našel i malíř Mikoláš Aleš, jehož bývalý domek se nachází přímo v zahradě, kde si ho můžete také prohlédnout. Zahrada je přímo oázou klidu uprostřed rušného centra Prahy a dostanete se do ní nenápadným vchodem z Karmelitské ulice na Malé Straně, asi 100 metrů od chrámu sv. Mikuláše.

Františkánská zahrada

Františkánská zahrada je malý, ale útulný kousek zeleně, skoro čtvercového půdorysu s křížovým členěním o výměře 0,6 ha. Najdete ji přímo v centru pražského chaosu, rovnou uprostřed historické i novodobé městské zástavby mezi Václavským a Jungmannovým náměstím. Kdo nezná Prahu, ani by ji tady nečekal. Je obklopena zdmi a budovami, které ji účelně chrání proti hluku velkoměsta a vytvářejí dojem uzavřené pohody. Co tu ale nenajdete, je intimita soukromí. Zahrada je totiž nejkratším pěším spojením mezi oběma náměstími, je k tomu po celý den hojně používána, a tak je zde poměrně rušno. Přesto je i na tak malém prostoru hodně k vidění a pro případné následky návštěv obchodních a komerčních zón pražského centra je vhodnou duševní terapií. V zahradě najdete i dětské hřiště s mnoha atrakcemi. Je důmyslně umístěno a odděleno zdí, která je nejen stavebním, ale i zvukově izolačním prvkem.

Zahrady Pražského hradu

V areálu Pražského hradu se nachází celkem sedm překrásných zahrad, z nichž pět je veřejně přístupných. Zatímco severní zahrady patří mezi historicky nejcennější, z jižních zahrad je kouzelný pohled na historickou část města. Největší z nich je Královská zahrada, do které se dostanete vchodem z ulice U Prašného mostu nebo východní branou u Královského letohrádku (Belvedéru). Ten je společně s Míčovnou a Lvím dvorem (kde se za Rudolfa II. chovali lvi) perlou této zahrady. V zahradě s renesančními i barokními prvky vás okouzlí stoleté stromy dovezené ze zahraničí. Od Pražského hradu ji dělí hluboký Jelení příkop, který je stejně jako všech pět zahrad bezplatně přístupný. Mezi jižní zahrady patří Rajská zahrada, zahrada Na Valech a Herigovská zahrada. Všechny tři jsou vzájemně propojeny a nabízí z několika vyhlídkových teras překrásné pohledy na Prahu. Nejhezčí procházka je zde odpoledne a v podvečer. Malým klenotem je celoročně přístupná zahrada Na Baště ve stylu italských a japonských zahrad. Tu najdete u vstupu do Španělského sálu.

Valdštejnská zahrada

Valdštejnská zahrada patří mezi nejvýraznější stavby českého raného baroka a nachází se v areálu Valdštejnského paláce na Malé Straně, který je sídlem Senátu České republiky. Je členěna do několika částí, přičemž na východní straně je Salla terrena, kde se v letní sezoně konají různá vystoupení. Na druhé straně zahrady najdete rybník s rozmanitými druhy ryb a umělým ostrůvkem se sochou Herkula. Asi největší zajímavostí zahrady je umělá krápníková stěna s grottami (jeskyněmi), která se nachází v její jižní části. V zahradě jsou tři kašny, několik reliéfních váz a kopie původních soch od holandského sochaře Adriana de Vriese. Vedle krápníkové stěny se nachází voliéra s exotickým ptactvem a v zahradě se volně pohybují pávi a divoké kachny.

Zahrada Kinských

Pod petřínských vrchem naleznete mnoho míst určených k příjemným procházkám. Zahrada Kinských nabízí návštěvníkům nejen překrásnou přírodu, ale především mnoho staveb a objektů, které zahradu dotvářejí k dokonalosti. Při procházkách klikatými cestičkami uvidíte pískovcové skály, vyhlídky, jezírka, vodopády, tekoucí schody, pravoslavný kostelík, dětské hřiště a další přírodní krásy. Zahrada Kinských není pouze rovinatá plocha, rozprostírající se kolem letohrádku. Je především tvořena svahem, táhnoucím se vzhůru až k petřínskému vrchu, kde je zahrada v horní části obklopena Růžovým sadem a zahradou Nebozízek. Při procházkách zahradou se setkáte především s tuzemskou vegetací, jako jsou například duby, lípy, buky. Hojně jsou zde zastoupeny také javory. Dodnes se v zahradě zachovaly prakticky veškeré stavby. Prohlédnout si také můžete torza zahradních skleníků, které byly během druhé světové války zničeny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články