Drahé pomůcky nepotřebujete: Obyčejnou procházkou ke štíhlé linii a duševní pohodě

Svižnou chůzí spálíte více, než si myslíte.
Zdroj: unsplash.com
Nepotřebujete si platit trenéra.Při běhu hrozí bolest kloubů a svalové napětí.Na procházku vám postačí pevná obuv, ve které se budete cítit pohodlně.Vyrazit můžete s přáteli.+ 3 fotky+ 4 fotky

Myslíte si, že „obyčejnou“ chůzí nic nezměníte? Mýlíte se. Pořád se jedná o pohyb a ke všemu nadmíru prospěšný. Důležité je, abyste z něj měla radost. To poté povede nejen ke zlepšení kondice, ale i nálady.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2018 12:36

Při porovnání s během má chůze mnoho výhod. Můžete nabýt dojmu, že rychlejším pohybem i více spálíte, ale tento druh sportu není vhodný pro každého, a pokud se provozuje špatně, může vás to stát i zdraví. Běh nezatracujte, ale začínejte s ním opatrně, nebo lépe – přejděte na chůzi.

„Procházkování“ může provozovat člověk každého věku. Navíc k tomu nepotřebujete žádné speciální pomůcky ani oblečení. To je zvláště při běhu důležité, jelikož špatné boty mohou způsobit pořádnou neplechu. Typ obutí se liší i od druhu povrchu. Do vycházkové obuvi nemusíte investovat nic. Je jasné, že na podpatcích si asi do lesa nevyrazíte, ale obyčejné tenisky vám naprosto postačí.


Nepotřebujete trenéra, který vás upozorní, že byste něco dělala špatně. Špatný styl běhu může zatěžovat klouby, nesprávné našlápnutí zvrtnutý kotník a nedostatečné protažení svalový šok. Při procházení vám nic takového nehrozí. Pokud toužíte po více pohybu, pořiďte si trekingové hole.




Nejen vaše fyzická schránka bude sršet blahem, ale i nálada se vám prudce zvedne. Při provozování sportu se totiž vylučují hormony zvané endorfiny – neboli hormony štěstí. Z hlavy se vám tak „vypotí“ i včerejší hádka s partnerem. Běh i chůze jsou skvělou prevencí proti zažívacím potížím, revma i astmatu. Deprese, úzkost a syndrom vyhoření pro vás budou neznámá slova.


Pokud chcete chůzí zhubnout, nastavte si krokoměr na 10 000 kousků. Právě tolik jich totiž potřebujete ujít, aby se vaše váha pohnula. Tento počet odpovídá zhruba sedmi kilometrům. Nemusíte si kvůli tomu vyhrazovat extra čas ve vašem nabitém kalendáři. Stačí, když ranní tramvaj vyměníte za svižnější krok. To bývá kolikrát účinnější než běh v tempu.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články