Jako z pohádky! 113 let stará architektonická kuriozita v Mariánských Lázních se znovu otevírá

Architektonický klenot s krásným historickým exteriérem zdobí centrum města od roku 1906, kdy byl dokončen
Zdroj: marienbad.cz
Historický snímekArchitektonický klenot s krásným historickým exteriérem zdobí centrum města od roku 1906, kdy byl dokončenNový bazén skýtá skvělé zázemí pro rehabilitační procedury a jistě bude i příjemným oživením wellness pobytů.Zpívající fontána patří mezi dominanty Mariánských Lázní, hraje denně od 7.00 do 19.00 každou lichou hodinu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Architektonický klenot s krásným historickým exteriérem zdobí centrum města od roku 1906, kdy byl dokončen. Nyní prošel Spa Hotel Svoboda rozsáhlou rekonstrukcí a už brzy znovu otevře své brány návštěvníkům oblíbeného lázeňského města. Ti se mohou těšit na vysoký komfort ubytování a léčebných procedur.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 13. 04. 2019 12:00

Překrásný hotel se nachází na klidném místě v prostředí lázeňského lesoparku v blízkosti známé kolonády, Zpívající fontány i centra města. V přímém sousedství hotelu se nachází pavilon Lesního pramene s krásnou promenádou, která volně navazuje na areál Geologického parku. Je součástí lázeňského komplexu budov, k němuž náleží ještě dům Margareta a Palladio. Společně jsou všechny tři propojeny krytou prosklenou promenádou.

Zajímavé střípky z historie

Dům, který je už po generace středem pozornosti a obdivu návštěvníků Mariánských Lázní, postavili v letech 1905 až 1906 manželé Vilém a Anna Zörkendörferovi. V té době se hotel ještě jmenoval Carlton. Stavitelem byl Josef Forberich. Zajímavostí je především čelo domu, kde jsou zkombinovány prvky novobaroka, novogotiky, secese, s prvky tudorovského stylu. Každé patro je projektováno v jiném stylu, každé okno je jinak velké. Při pohledu na něj máte pocit, že jste se ocitli v romantické pohádce.

V roce 1938 hotel bohužel neblaze proslul návštěvou lorda Runcimana, který vedl diplomatickou misi Velké Británie do Československa. Ta měla zprostředkovat jednání mezi Sudetoněmeckou stranou a československou vládou. V hotelu, který si Runciman oblíbil, tak probíhala jednání o budoucnosti našeho pohraničí.

Prosperující hotel zůstal ve vlastnictví původních majitelů až do roku 1945, kdy oba manželé spáchali sebevraždu. S nimi si život vzaly i další dvě jim oddané ženy, chůva a služebná. Důvodem byla smrt všech tří synů, Wolfganga (†31), Wilhelma (†27) a Volkera (†18), kteří zemřeli na frontě. Obrovskou ztrátu Zörkendörferovi neunesli.

Historická budova s moderním interiérem nabídne veškerý komfort

Do klidné části Mariánských Lázní v Chopinově ulici, kde se Spa Hotel Svoboda nachází, už brzy opět přibudou noví hosté. Ocení nejen bohatou zeleň přilehlého lesoparku a blízkost lázeňského centra se známou kolonádou a Zpívající fontánou, ale především větší dávku pohodlí, které jim rekonstrukce hotelu přináší. Slavnostní znovuotevření se odehraje 12. května 2019.

Komplex všech tří domů dohromady nabídne přes 130 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů kategorie Komfort a bohatou škálu lázeňské péče a wellness, jejichž možnosti od května rozšiřuje zrekonstruovaný bazén a okolní prostředí. Nový bazén skýtá skvělé zázemí pro rehabilitační procedury a jistě bude i příjemným oživením nejen relaxačních pobytů.

Součástí zrekonstruovaného lázeňského centra Palladio je vedle nového bazénu také sauna, parní lázeň a whirpool společně s relaxačními lehátky. Návštěvníci si nově mohou vychutnat další vylepšení. Vzhledem k tomu, že má hotel svůj vlastní zdroj Josefova pramene, jednoho z nejkvalitnějších pro vysokou koncentraci CO2, došlo i k rozšíření počtu minerálních kabin a nově i k úpravě pracoviště slatinných zábalů.

Aby se zde návštěvníci cítili co nejlépe, došlo rovněž k proměně interiéru, který získal atraktivní a velmi zajímavý vzhled. Významné vylepšení zázemí Hotelu Svoboda najdeme také v kuchyni. Mistři kuchaři budou nyní připravovat své bohaté menu na zcela novém zařízení a v pěkně obnoveném interiéru.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články