Maledivy nejsou jen luxusní resorty za statisíce. Maledivský ráj můžete objevovat i za cenu běžné dovolené

Maledivy nejsou jen luxusní resorty za statisíce. Maledivský ráj můžete objevovat i za cenu běžné dovolené
Zdroj: Mohamed Ikleel

Když se řeknou Maledivy, většině lidí se vybaví především luxusní dovolená za statisíce nebo vyhledávaná líbánková destinace, kde se člověk musí po pár dnech zákonitě začít nudit. Maledivy si ale můžete užít i za obdobnou cenu jako v oblíbených asijských destinacích nebo v Evropě. A nudit se tam nebudete.

Redaktor
Redaktor 25. 10. 2022 13:50

Vedle luxusních resortů, které se nachází na soukromých ostrovech, můžete totiž na Maledivách objevovat také autentické lokální ostrovy, kde se turismus začal rozvíjet zhruba před deseti lety. Na lokálních ostrovech tak poznáte skutečný život na Maledivách a místní kulturu. Užijete si překrásné bílé písčité pláže, tyrkysovou průzračnou vodu i barevný podmořský život, jen za zlomek ceny dovolené v rezortu. Samozřejmě pokud Vám stačí skromnější ubytování a neplánujete večery s alkoholem.

Mohamed Ikleel

Maledivy jsou muslimskou zemí, takže je třeba počítat s tím, že alkohol je na lokálních ostrovech zakázaný. Stejně tak chodit v plavkách na veřejnosti. Na ostrovech jsou vyčleněny tzv. bikini pláže, které jsou určené pro turisty, kde můžete podnikat všechny dovolenkové aktivity ve svých oblíbených bikinách. Na cestu z pláže je třeba se ale obléknout.

Maledivy jsou vyhledávaným místem pro svůj úžasný podmořský svět. Šnorchlování se želvami nebo třeba žraloky, kterých je na Maledivách mnoho druhů, je nezapomenutelným zážitkem. Na spoustě místních ostrovech jsou potápěčská centra a pokud jste někdy toužili po potápění s přístrojem, tak si během dovolené můžete udělat i certifikovaný potápěčský kurz. Ten základní zabere pět dní. 

Mohamed Ikleel

Máte-li raději hlavu nad vodou, využijte paddleboard či kajak a prohlédněte si ostrov z jiné perspektivy, nebo vyrazte rybařit s místními. Některé ostrovy mají několik měsíců v roce perfektní vlny na surfování. A pomalu si zde získává na oblíbenosti také jóga a jógové pobyty, i když těch zatím není tolik.

“Maledivy jsem objevila během covidu vlastně tak trochu z donucení,” říká s úsměvem Míša Losenická. “Na Bali nebo na Filipíny se nebylo možné téměř dva roky dostat a těch tropických destinací bez striktních opatření na výběr moc nebylo. Úžasná atmosféra s nejmilejšími lidmi, božské pláže, až neskutečně modrý oceán a bohatý podmořský život si okamžitě získaly moje srdce. Vracím se tam pravidelně dvakrát ročně. Letos v listopadu tam povedu navíc jógový retreat, což byl můj sen, protože jógové lekce tady zatím na moc místech nenajdete. Toužíte-li tedy po odpočinku a načerpání energie na zimu, spojení tropického ráje a jógy je ideální kombinací.”

Mohamed Ikleel

Maledivy tvoří téměř 1200 ostrovů z nichž zhruba 200 je obydlených. Ostrovy jsou sdružené do tzv. korálových atolů obklopující laguny. Pokud se na Maledivy vypravíte, určitě si předem udělejte přehled o vytipovaných ostrovech. Lokální ostrovy jsou rozmanité a ne každý tak tedy bude ráj v tom pravém slova smyslu. Také si zjistěte, jak daleko se daný ostrov nachází od letiště v Malé a tedy jak dostupný je nejen časově, ale i finančně. Na některé ostrovy je třeba doletět, nebo cesta lodí vede přes další atoly. Proto je lepší vybírat atoly, které jsou dostupné například do jedné nebo dvou hodin lodí z Malé. Výhodou je, že přístav pro tyto rychlé čluny, zajišťující přepravu mezi hlavními ostrovy, je přímo před příletovou halou letiště.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články