Sociální sítě: Proč mohou vaše veřejné příspěvky z dovolené způsobit katastrofu?

Na zdraví všem zlodějům!
Zdroj: unsplash.com
Už jen zatažené záclony nebo zhasnutá světla vypovídají o tom, že nejste doma.Skrze veřejné příspěvky na sociálních sítích poskytujeme zlodějům ideální příležitost.Ti se nezaměřují už jen na cennosti typu šperků nebo elektroniky samotné, ale pozornosti se dostává i datům ve vašem počítači.Nehledě na to, že budete možná platit nové dveře či okno.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pokušení se podělit se svými kolegy a kamarády, že už jste taky konečně mimo ruch kanceláře a hlučného města, je lákavé. Nejčastěji pak lidé volí sociální sítě, skrze které filtrují svou radost. Napadlo vás ale, že informací, že si právě válíte šunky u moře, sdělujete zlodějům, že kocour není doma a myši mají pré?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 09. 2018 15:57

Bývá už zvykem, že se rády chlubíme tím, co zrovna jíme, sledujeme, čteme, kde jsme na party atp. Naučily jsme se sdílet svůj osobní život s okolím, protože chceme, aby ten či onen věděl, že jsme sečtělé, když se na naší facebookové zdi objeví, že listujeme Remarquem. Že nejsme lenošky, protože jsme právě strávily hodinu a půl v posilovně, kde se blýskneme v zrcadle se zpocenými vlasy a přidáme nějaký cool hashstag.

Neuvědomujeme si ale, že spousta informací, které dáváme světu na odiv, se nešíří jen v okruhu našich přátel nebo nejbližšího okolí. Obzvláště jestliže máte své příspěvky na Facebooku veřejné nebo i veřejný instagramový účet.


To přirozeně nahrává cizím lidem, aby se dozvěděli, kdy jste a nejste doma. Pokud jste včera odletěla na Bali a hned jste zamířila do hotelového baru, abyste mohla honem rychle světu sdělit, že máte lážo plážo a na následujících 9 dní bude vaší největší starostí, jestli chcete do drinku limetku, či nikoliv, hazardujete s rizikem, že se k vašemu postu dostane i člověk, který s ním může naložit ve svůj prospěch. Vy se ale zas tak radovat nebudete.




Zloději stačí fakt, že ví, že jste pryč, a během pěti minut vám vybílí byt. Bali? Dnes přiletěla? Velmi cenná informace. Do Indonésie nejspíš nepoletíte na dva dny, tudíž má nevítaný návštěvník vašeho bytu dost času na to, aby si vytipoval nejvhodnější okamžik. Z policejních statistik vyplývá, že jen během loňského léta si lupiči přilepšili o 320 milionů korun ve více než 8 tisících domácností. To je 2,6 milionu korun na den. Objasnit se podařilo pouhých 22 % případů, ale ani to vám nevrátí rodinné šperky nebo notebook s cennými daty.


Buďte tedy opatrná, co, kde a s jakým popiskem sdílíte. Fenomén sociálních sítí nás láká pochlubit se vystrčenými koleny přes půl displeje s mořem a palmou v pozadí, protože to prostě dělají všichni. Zamyslete se, jestli vám ale 60 lajků stojí za vykradený byt. Třeba ten jeden palec nahoru bude i od onoho zloděje.


Jak vy sama zabezpečujete svůj domov před odjezdem na dovolenou?


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články