Cukroví na poslední chvíli: Griliášové hrudky, po kterých se jen zapráší

Vánoční cukroví 2023. Recept na nejlepší griliášové hrudky, po kterých se jen zapráší
Zdroj: Pixabay

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, věřte, že už s ním nikdy nebudete šetřit. Kromě vánočních griliášových hrudek z něj můžete udělat speciální trubičky, po kterých se jen zapráší. Vsadíte se?

Lucie Daniel
Lucie Daniel 19. 12. 2023 14:00

Přemýšlíte o rychlém nepečeném cukroví, které by se dalo udělat doslova na poslední chvíli? Zkuste griliášové hrudky. Proslavila je nejen jejich charakteristická chuť, ale i role ve filmech o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Však se jich bradavický šafář Hagrid něco nadělal!

Původ griliáše

Griliáš údajně pochází z Francie a již celá desetiletí se bez něj neobejde žádný cukrář. Hmota sestávající ze zlatavého karamelu a ořechů tvoří nedílnou součást celé řady klasických dezertů, moučníků, zákusků, krémů a náplní, ovšem lze z ní vytvořit i vánoční cukroví. Její příprava není vůbec náročná. Postačí vám pouhé tři suroviny a trocha trpělivosti.

Jak připravit ten nejlepší griliáš

V první řadě se neobejdete bez cukru, tak si přibližně 150 g rovnou odměřte a připravte. Použijte ten krupicový či krystalový, protože moučkový hůře karamelizuje. Z ořechů jsou pak nejběžnější lískové nebo mandle, ale můžete experimentovat s pekanovými, vlašskými a makadamovými, popřípadě s pistáciemi. Do receptu patří zhruba 80 g.

Ořechy zbavte skořápek i slupek a dbejte na to, aby byly suché, jinak se vám dílo nepovede. Pro lepší chuť ořechy nasucho opražte na pánvi či v troubě, poté je nasekejte nahrubo. Nyní přichází na řadu cukr. Nechte ho v hrnci se silným dnem pozvolna zkaramelizovat, vmíchejte trochu kvalitního másla, přidejte oříšky a celé to důkladně promíchejte.

Jak servírovat griliáš

Jakmile se všechno hezky spojí a rozvoní, hmotu vyklopte na plech či alobal potřený slabou vrstvou rostlinného oleje. Počínejte si velmi opatrně, protože je skutečně horká, tak ať se nespálíte. No vida, už máte griliáš! Teď z něj pomocí lžičky udělejte hrudky.

Až vychladnou, namočte je v rozehřáté polevě a dopřejte jim čas na ztuhnutí. Krásně vypadají „posazené“ v papírových košíčcích, ale pokud je nemáte k dispozici, nic se neděje. Účel splní i talíř či tác, na němž bude ubrousek s nějakým vánočním motivem.

Tip redakce: A když už jste zkušený griliášový profík, co si takhle troufnout na griliášové trubičky? Vaše sbírka cukroví s nimi bude ještě pestřejší. Před svými blízkými se pořádně blýsknete a určitě je nebudete dělat naposledy.


Související články

Další články