PORADNA: Chtěla bych tetování, ale máma je proti. Koučka radí, jak s ní promluvit a co vše zvážit

PORADNA: Chtěla bych tetování, ale máma je proti. Koučka radí, jak s ní promluvit a co vše zvážit
Zdroj: Freepik

Nechat se tetovat je velmi závažné rozhodnutí. Podle průzkumu agentury Behavio z roku 2019 totiž více než třetina lidí s odstupem času své kérky lituje, zvlášť pokud si ji pořídila před dvacátým rokem života. A odstranění takové ozdoby je často drahé a komplikované. Rodiče se tak k tetování nezletilých potomků zpravidla nestaví příliš vstřícně. Jak by se měl zachovat teenager, pokud si chce tetování pořídit a rodiče tím nejsou nadšení, na to v dalším pokračování poradny odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 04. 2022 11:30

Problém tohoto ražení řeší i šestnáctiletá Nela. Chtěla by si nechat udělat první tetování, ale její máma je radikálně proti"Jde podle jejích slov o zásadní rozhodnutí, které se těžko bere zpět, a na takové věci jsem podle ní ještě mladá," stěžuje si Nela, jejíž spolužačky už sem tam nějaký obrázek na kůži mají.

"Já bych také jedno malé tetování na zápěstí vážně moc chtěla a určitě toho litovat nebudu, zvažuji ho už rok. Jak s mamkou promluvit, aby mi to dovolila?" ptá se mladá slečna.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Maminka to jistě myslí dobře a chápu i to, že by sis ráda splnila přání. Dokud ti ale není osmnáct, tetování bez souhlasu rodiče nelze provést, to je právní stav věci. Pokud maminka souhlasit nebude, pak nezbývá než počkat do plnoletosti.

Doporučuji to s mámou probrat, sednout si s ní a vysvětlit jí, proč bys to tetování chtěla, proč je pro tebe tak důležité. Asi by bylo fajn ho i mámě popsat. Ukázat, kde přesně by bylo a jak velké. Třeba ukázat i nějaký nákres.

Mámě bych se snažila naslouchat. Má pravdu v tom, že jde o krok, který se těžko bere zpět. Odstranění tetování není jen tak. Zkus se prosím sama zamyslet nad tím, jakou profesi bys jednou ráda dělala, a popřemýšlej o tom, jestli by tě tetování nemohlo nějak omezovat.

Mám na mysli například to, že pokud bys chtěla dělat modelku či herečku, zda by v této profesi nebylo tetování kontraproduktivní, zda bys pak kvůli němu nepřicházela o práci, protože by se „nehodilo“. Mámě pak i řekni, že jsi nad tím takto přemýšlela a zvážila jsi to.

Mámu bych nepřesvědčovala. Spíš bych ji požádala, zda by mohla zvážit, zda ti to přeci jen nepovolit, že se k tomu snažíš přistupovat zodpovědně a že je to věc, po které opravdu toužíš. A možná bych se mámy zeptala, po čem toužila ona, když byla v tvém věku. Zda se jí ten sen splnil nebo si ho může ještě splnit nyní.

Ať už ten hovor dopadne jakkoliv, naslouchej. Máma ti vylíčí věci, které zažila. Jde o velmi cenné zkušenosti, tak je zvaž. Pokud i po tomto uvážení budeš pevně přesvědčena, že tetování chceš, při nejhorším dva roky utečou jako voda a uděláš si ho i tak.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články