PORADNA: Co si počít, když se dítě netěší do první třídy? Většinou za tím stojí strach, dejte mu proto reálné odpovědi, nabádá koučka

PORADNA: Co si počít, když se dítě netěší do první třídy? Většinou za tím stojí strach, dejte mu proto reálné odpovědi, nabádá koučka
Zdroj: Freepik

Za měsíc začíná nový školní rok a možná i váš potomek se letos chystá do první třídy. Jak ho na školu nejlépe připravit po psychické stránce a jak se vypořádat s eventuálním odporem ke školní docházce, na to ve své poradně odpovídá koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 07. 2023 11:30

Většina dětí se podle vystudované psycholožky na první školní den těší. Jsou ovšem i takové, jimž se do školy nechce. Proč? Za vším hledejme především strach. Buď z neznámého, nebo vzešlý z nějaké falešné představy. Co si v takovém případě počít? A jak s dětmi o škole mluvit?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Určitě bych začala tím, že bych zjistila PROČ se dítě do školy netěší. To je dost zásadní, obvykle se prvňáčci těší. Pokud ne, je to proto, že mají z něčeho strach. Buď je to strach relativně oprávněný - bojí se, že nezvládne tolik úkolů, dovedností, atd. Záleží, kdo mu co navyprávěl, že se ve škole „musí“ umět… Anebo je ten strach relativně neoprávněný, tzn. má obavy z něčeho, co tak ve skutečnosti není, ale dítě neví, jak daná věc či situace funguje, a proto se bojí. Zkrátka neví, do čeho jde.

V obou případech pomůže s dítětem mluvit. Pokud se ptá, zda bude mít domácí úkoly, tak odpovězte popravdě, tedy že pravděpodobně ano, ale že úkoly slouží k tomu, abyste procvičili doma to, co se učili ve škole. A aby i mamka s taťkou věděli, co se zrovna učí, a pokud by dítěti něco nebylo jasné, abychom měli prostor si to vysvětlit.

Jde o to, abychom dětem řekli pravdu. Jasně, že to je obrovská změna pro ně (pro celou rodinu) a je jasné, že má dítě pochybnosti, dotazy, představy… Někdy se děti ptají, jestli je pravda, že to některé děti ve škole nebaví. Je fajn jim říct pravdu. Asi nikoho z nás nebavilo ve škole úplně všechno, ale byly věci, které nás bavily.

Bavilo nás být s kamarády, bavily nás některé předměty. Jiné sice méně a některé vůbec, ale i to je v pořádku, protože škola dává všeobecný rozhled, tedy učí kousek ze všeho, co se na světě děje. Každý z nás je ovšem jiný, proto každého zajímá něco více a něco méně. Každý z nás bude v dospělosti něčím jiným, někdo bude lékař, jiný herec, někdo ošetřovatel zvířátek v zoo…

A každý potřebuje mít jiné znalosti. To, co rodič může udělat, je dodat dítěti reálné odpovědi. Dítě se zpravidla uklidní hned po té, co do školy nastoupí. Během prvního týdne jsou obavy pryč, zjistí, že jsou na tom všechny děti stejně, najde si kamarády a bude to dobré. Kdyby ne a cítili jste potřebuju to s někým probrat, doporučuji návštěvu dětského psychologa, nechť to rozebere. Ale opravdu v 99,9% to není nutné a netěšení se a strachy se zvládnou výše uvedeným.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články