Spočítali jsme, na kolik letos vyjde výbava pro prvňáčka: Dá se zakoupit i levněji než v loňském roce

Spočítali jsme, na kolik letos vyjde výbava pro prvňáčka: Dá se zakoupit i levněji než v loňském roce
Zdroj: Freepik
Školní aktovka Paso s fotbalovým motivem. Má pevná záda, pevné dno a polstrované ramenní popruhy. Mall, 599 KčDvoukomorový batoh ELLY na první stupeň ZŠ s pandím potiskem a plyšovým přívěskem s pandou. Topgal, 1899 KčŠkolní aktovka OXYBAG z řady Premium Light je anatomicky tvarovaná a společně s měkčenými popruhy zajišťuje správné usazení na zádech dítěte. Díky odlehčenému materiálu váží pouhých 900 g. Mall, 1459 KčŠkolní aktovka Baagl s motivem hasičů o objemu 18 l, hmotnost 1,2 kg, rozměry 37×27×17 cm, vhodné od 7 let. Alza, 1609 Kč+ 23 fotek+ 24 fotek

Kdo letos chystá dítě do první třídy, má nejspíš obavy z vysokých cen školních pomůcek. Loni podle Českého rozhlasu vyšel prvňáček rodiče v průměru na 6300 Kč. Letos si proto web Lifee.cz posvítil na ceny školních potřeb a došel k překvapivému závěru - s nákupem veškeré výbavy se vejdete do 5500 Kč.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 08. 2022 13:00

Možná máte obavu, kolik budete muset do budoucího prvňáčka investovat. V ruce svíráte téměř nekonečný seznam pomůcek, které váš potomek potřebuje, a zdá se vám, že vzhledem k všeobecnému zdražování budete mít problém výbavu zaplatit. Nehledě na to, že děti nám situaci kolikrát komplikují svými nároky na design či značku pomůcek. Ocitáte se tam v nezáviděníhodné situaci, ze které zdánlivě není cesty ven.

Máme pro vás nicméně dobrou zprávu! Zabrouzdali jsme si po internetu a navštívili pár obchodů, abychom zjistili, na kolik reálně prvňáček vyjde. A výsledek nás mile překvapil. Pokud se budete držet při zemi, za vybavení nezaplatíte více než 5500 Kč.

V plném proudu jsou totiž nejrůznější slevy a akce na školní potřeby, a tak se dá i relativně drahé zboží pořídit výrazně laciněji. Nespornou výhodou také je, že se spousta věcí dá pořídit výhodně v setu. Tak například pořídíte aktovku s penálem a sáčkem na přezůvky, svačinový box s lahví nebo už plný penál.

Některé věci dostanou prvňáčci ve škole

Pokusili se nakoupit jednotlivé položky tak, abychom nebrali jen ty nejlevnější, ale zároveň zbytečně neutráceli. Dovolili jsme si proto například místo obyčejné tužky koupit trojhrannou ergonomickou s nátisky na prsty, která začínajícímu pisateli mnohem lépe padne do ruky. Do útraty jsme také započítali nové tričko a kraťasy na tělocvik, které ale snadno můžete vytáhnout ze skříně, či lahev na pití a svačinový box, jež doma možná také najdete.

Výhodou také je, že spousta škol, potažmo měst nebo městských částí, část vybavení prvňáčkům věnuje na začátku školního roku. Týká se to hlavně pastelek, stíratelné tabulky na psaní, papírových písmen a číslic, sáčku na tělocvik či modelíny, takže se suma sumárum vejdete i do 5000 korun. Co přesně škola nabízí, je dobré si ověřit při první schůzce s učiteli ještě před začátkem prázdnin, případně se doptat začátkem školního roku.

Dobré také je, že nemusíte hned 1. září dětem pořizovat pero. Většina prvňáčků totiž začíná psát obyčejnou tužkou, pero přichází ke slovu zhruba v pololetí. A i v tomto případě ho často poskytuje škola.

Nejvýraznější položkou je aktovka

Zatímco podle Českého rozhlasu vyšly loni náklady na budoucího prvňáčka v průměru na 6300 korun, web Lifee.cz letos dospěl k překvapivé částce 5435 Kč. Solidní aktovku seženete už za 1600 Kč. Pokud si dvě stovky připlatíte, budete mít relativně pestrý výběr i mezi sety, tedy kromě aktovky pořídíte za tuto cenu i penál a pytel na přezůvky či tělocvik.

S nástupem do školy budete pořizovat také nové bačkory. Jejich cena se standardně pohybuje okolo 500 Kč. Citelnou položku v rozpočtu pro prvňáčka tvoří také vybavení na tělocvik. Pokud nedostanete pytel na oblečení a boty ve škole či není součástí setu, vyjde vás v obchodě na cca 200 Kč, tričko pak seženete za 150 Kč, kraťasy za 250 a tenisky za 450 Kč. Pokud ve škole žádají i švihadlo, zaplatíte za něj cca 60 Kč.

Výtvarné a psací potřeby

Velké utrácení nastává při pořizování výtvarných a psacích potřeb. Nejvýraznější položky, kufřík a jednopatrový penál, který je pro prvňáčky naprosto dostačující, vyjdou na cca 300 Kč. Desky na číslice a písmena pořídíte za celkem 140 Kč. Pastelky, tempery, voskovky a set desek na sešity A4 a A5 stojí po stokoruně. Pokud chcete budoucímu prvňáčkovi místo obyčejných tužek pořídit dvě ergonomické tříhranné, se kterými se mu bude lépe psát, zaplatíte za ně celkem 80 Kč.

Obaly na sešity velikosti A5 (5x) a A4 (5x) stojí v průměru celkem 50 Kč, stejně tako jako křídy, vodovky, štětce (3 ploché a 3 kulaté různých velikostí) či stíratelná tabulka s popisovačem. Se čtyřicetikorunovou částkou musíte počítat v případě palety na malování, permanentního fixu či nůžek. Za gumu, papírové hodiny, papírové číslice, papírová písmena, ořezávátko, pravítko, lepicí tyčinku, bezpečnostní kelímek na vodu při malování vodovkami a školní plastelínu pak zaplatíte celkem 185 Kč.

Na svačinu si připravte 350 Kč

Zapomenout ale nesmíme ani na svačinový box a lahev na pití. Ty dohromady vyjdou v průměru na 350 Kč. A pokud dítě bude mít vlastní klíče od šatní skříňky či čip na obědy, hodí se mu pořídit ještě šňůrku na krk. Pohodlně široká s pěkným designem stojí kolem 100 Kč.

Podtrženo, sečteno, s vybavením pro prvňáčka se pohodlně vejdete do 5500 Kč. A možná vám ještě zbude na nějakou tu sladkost pro malého školáka. Tak s chutí do toho!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články