PORADNA: Dítě trpí šikanou kvůli introvertní povaze. Jak pomůže kyblík lásky, vysvětluje koučka Mobagi

PORADNA: Dítě trpí šikanou kvůli introvertní povaze. Jak pomůže kyblík lásky, vysvětluje koučka Mobagi
Zdroj: Freepik

S fyzickou nebo slovní šikanou se během života podle průzkumu společnosti Scio z roku 2019 setká drtivá většina žáků. A nejde rozhodně o záležitost, která by se dala bagatelizovat. Pokud se terčem útoků ze strany spolužáků stalo i vaše dítě, které má vinou introvertní povahy problémy se sebevědomím, koučka Sylvie Mobagi vám poradí, co s tím.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 10. 05. 2022 11:30

Šikanu v nějaké podobě zažil asi každý z nás. Obětí těch nejnevybíravějších útoků se ale většinou stávají děti, které se odlišují nebo se vinou citlivé a introvertní povahy nedokáží efektivně bránit. Jak v takovém případě šikanu řešit? Jak s dítětem pracovat a probudit v něm sílu a sebevědomí postavit se silnějšímu?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Šikana je velký problém a již jsme o ní hovořili několikrát. Určitě je potřeba ji zastavit a to co nejdříve. Na nic nečekat, každý den navíc situaci jen zhoršuje. Zásadní je zjistit KDE k šikaně dochází. Pokud na půdě školy/kroužku, obraťte se přímo na školu či vedoucí kroužku a požadujte řešení a zabezpečení, aby se situace neopakovala.

Pakliže se šikana děje někde venku (např. cestou ze školy), nezbývá než v první chvíli zapojit všechny babičky, dědečky, tety i strýčky. Prostě zabezpečit, aby dítě nechodilo domů samo. U každé šikany je zásadní to, aby hned přestala. Šikanované dítě má jedině tak „čas“ dát se do kupy a zároveň ho můžete připravit na to, jak situaci řešit.

Každý jsme jiný, někdo je ambiciózní a hyperaktivní, a tak je dobré ho v případě šikany dát např. do kroužku boxu, juda, atd. Pak jsou ale děti, a těch je většina, různě citlivé a tam by něco takového v první chvíli nezafungovalo. Možná časem, ale hned ne. Šikanované dítě potřebuje otevřenou náruč a ubezpečení o lásce, potřebuje naplnit svůj pomyslný kbelík lásky do vrchovata, aby mělo z čeho čerpat.

Pokud píšete, že máte doma introverta, doporučuji s ním zajít k psychologovi. U třetí osoby se dítě více „otevře“ a bude více naslouchat. Začne na sobě pracovat. Zkušený psycholog vám poradí kroky vhodné přímo pro vaše dítě. Říkat tedy konkrétně „dělejte to nebo ono“, je nesmysl. Každý jsme jiný a trápí nás trošku něco jiného. Proto je potřeba to „ušít přímo na míru“.

Obecně lze říci jen tolik, že projevem lásky a plněním kyblíku lásky dítěte nic nezkazíte. Pokud máte s dítětem vztah, že se vám svěří, zkuste s ním promluvit, ať máte co nejvíc informací. Pak společně zkuste přemýšlet nad tím, co by pomohlo. Děti většinou mají nějaké nápady, které chtějí zkusit. Pokud to půjde, podpořte je v nich. S dítětem mluvte, vysvětlete mu, že lidé jsou různí. Někdo je hodný, jiný je padouch, stejně jako ve filmu. Ale tím, že se s někým bude mlátit, toho moc nezmění. Držím pěsti.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články