PORADNA: Kdy a jak začít dětem vysvětlovat intimní život? Někdy jsou zralí už předškoláci, řekněte jim pravdu, nabádá koučka

PORADNA: Kdy a jak začít dětem vysvětlovat intimní život? Někdy jsou zralí už předškoláci, řekněte jim pravdu, nabádá koučka
Zdroj: Freepik

Také si v duchu představujete okamžik, kdy s dítětem sednete k nějaké knížce nebo budete mít první vážný rozhovor na téma lidské sexuality? Jak se na tuto chvíli nejlépe připravit a jak děti vést ke zdravému vztahu nejen k sexu, ale potažmo i vlastnímu tělu, píše v dalším pokračování své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 02. 2023 11:30

Děti jeví přirozený zájem o lidskou sexualitu už od raného věku. Záhy si totiž všimnou, že zatímco holčičky mají "pipinu", kluci "pindíka". A tím obvykle začínají všetečné otázky, proč tomu tak je. Kdy a jak bychom tedy měli začít se sexuální výchovou u dětí? A hodí se třeba koupit nějaké knížky, pustit nějaké video, s jejichž pomocí rodič tuto problematiku svému potomkovi snáze vysvětlí?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Se sexuální výchovou začínáme už u malých dětí, aniž bychom si to uvědomovali. To, že se rodiče mají rádi, obejmou se, dají si pusu, na procházce se chytnou za ruku, to vše patří k sexuální výchově. Rodiče většinou začínají téma sexu jako takového otevírat kolem 8. - 9. roku. Já to vnímám tak, že každé dítě je jiné a toto je velmi individuální. Mnohdy se už děti v předškolním věku ptají, jak se narodily, a je na nás, rodičích, abychom jim nevyprávěli o čápech, ale přiměřeně jejich věku jim vysvětlili, že se maminka s tatínkem měli tak moc rádi, že tatínek dodal spermie a oplodnil mamince vajíčko.

Sex je přirozenou součástí života. Čím větší „tabu“ z něj rodiče dělají, tím do budoucna zhoršují sexuální život svým dětem. Děti, které mají odmala pravdivé informace, na sexu nespatřují nic divného, nemají v dospělosti tak zásadní potřebu něco „zkoušet“, ve smyslu ověřovat si to, co jsme jim řekli. Dítě, se kterým odmala mluvíte „na férovku“, tedy pravdivě řeknete, že znásilnění je špatné, co přesně to je, na co si má dát pozor, jak v takové situaci reagovat, vám bude věřit.

Dítě, se kterým jste pravdivě nemluvili, vám věřit nemá důvod. Vyprávěli jste mu nějaké „pohádky“, tak proč zrovna v tomto byste mu nelhali? Bude mít nutkání stále si vše ověřovat, podvědomě si tak bude takové situace přivolávat do života. Není potřeba dětem vyprávět vše do detailu, ale odpovědět jim na jejich dotazy pravdivě a úměrně jejich věku.

Zmiňujete videa, v tomto případě bych doporučila animovaný seriál Byl jednou jeden život. Určitě existují i dobré knihy na toto téma, aktuálně o nich ale přehled nemám. Každopádně ať tento seriál či kniha - nikdy to nemůže nahradit dialog rodiče s dítětem. S tím také souvisí to, že některé rodiny to mají tak, že se rodiče stydí před dětmi chodit nazí. Není to přece o žádném vystavování se, ale o tom, že když dítě přijde do koupelny a jste zrovna ve vaně, tak si tam vezme, co potřebuje, a jde.

Je normální, že ženy mají vaginu a prsa a muži zase penis. Učme děti, že to tak prostě je, je to přirozená součást lidského života. Děti totiž velmi ovlivňuje to, jaký postoj k sexu v nich rodiče vypěstují. Naučte je mít rád své tělo a opravdu nikdo nemusí mít míry 90-60-90. Krásné jsou ženy, které tyto křivky nemají. A je jich spousta. Naučme naše děti mít se rády. To je takový sexuální základ a s tím bychom měli začít jako rodiče už v raném věku dětí.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články