Karel (29): Přítelkyně nemá vlastní názor, pravdivé je jen to, co řekne její matka. Šílím z toho

muž
Zdroj: Freepik.com

Pan Karel řeší velmi zvláštní situaci. Jeho přítelkyně totiž není téměř schopna myslet sama za sebe a vždy se nejdřív musí zeptat své maminky. Karel se tomu snaží přijít na kloub. Napadla ho i varianta, že je Tereza prostě jen hloupá, ale věří, že za tím stojí víc. Co byste mu poradili?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 08. 2020 07:30

Jmenuji se Karel a už rok chodím s Terezou. Je to milá, hodná holka. Zprvu byla dost nemluvná, tak jsem si myslel, že je to tím, že chce být pro mě tajemná.

Upovídaná maminka

Svým rodičům mě představila asi po půl roce našeho vztahu. Její matka Božena byla velmi upovídaná, na můj vkus možná až moc, ale je pravdou, že měla docela široký všeobecný rozhled. Otec Terezy se zdál jako typický muž pod pantoflem. Bylo mi ho trochu líto. Po čase jsem si všiml, že co řekne Božena, to je svaté a Tereza vždycky přitakávala a neřekla svůj názor, i když se matka zrovna mýlila. Já ze své pozice jsem do toho raději nijak nezasahoval.

Jenže po čase se to zhoršovalo, protože když jsme doma s Terkou něco řešili a přišla řada na její názor, věta začínala: máma říkala... máma si myslí… Když jsme si povídali o politické situaci, dokonce volala matce, co ona na to, a pak mi jen přetlumočila její názor.

Matčin názor je nejdůležitější

Začínám mít podezření, že je Tereza spíš hloupá. Tajně jsem doufal, že se tak chová, protože se bojí sama projevit. Možná jí doma za její názory nadávali, ale já ne, mě zajímá, co si myslí ona sama, i kdyby měla jiný názor nebo nápad než já. O tom to přeci je, aby si lidé své myšlenky a dojmy vyměňovali.

Poslední dobou je to ještě horší, nedokáže si sama vybrat šaty, koupit barvu na vlasy nebo udělat větší nákup. Musel jsem se na rovinu zeptat, proč se tak strašně řídí svojí matkou, má přeci svoji hlavu. Odpověděla mi, že chce mít matčin souhlas, aby byla klidnější, jinak ji pak matka vždy zkritizuje.

Jsem z toho velmi zmatený, protože se za Terku stydím. Když jdeme s kamarády posedět, buď mlčí nebo jde za roh volat matce. Zvláštní je, že když jsme u jejích rodičů, tak s Boženou se dá vážně bavit téměř o všem, je to chytrá ženská, ale co se Terky týče, někde musela udělat chybu, protože ta se bojí říct, co si skutečně myslí. Pokud tomu nepřijdu na kloub, obávám se, že to už dlouho nevydržím.

Mám ji rád, je to milá holka, stará se o mě, ale dokud nebude schopna se od své matky oddělit a žít sama za sebe, nejspíš se neudržím a řeknu něco, co náš vztah rozbije dřív, než by matka stihla odpovědět.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články