PORADNA: Jak připravit dceru na první menstruaci? Do deseti let určitě nečekejte a poučte i syny, radí koučka

PORADNA: Jak připravit dceru na první menstruaci? Do deseti let určitě nečekejte a poučte i syny, radí koučka
Zdroj: Freepik

První menstruace a menstruace vůbec je aktuálně velké téma. Nedávno o tom, jak ji prožívají a jak ovlivňuje jejich kariéru, promluvily modelky i slavné sportovkyně. Jak ale na tuto událost a přirozenou součást života každé ženy připravit dceru? Na to v dalším pokračování své poradny odpovídá koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 01. 2023 15:45

Dotaz do poradny zaslala paní Marcela, která je matkou desetileté Andrey. "Dcera se brzy dostane do puberty a čeká ji i první menstruace. Jak ji na nástup cyklu nejlépe připravit? Kdy toto téma otevřít, jak se s dcerou o tom bavit, aby jí to nebylo nepříjemné a zároveň dostala všechny potřebné informace?" táže se Marcela.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Menstruace je přirozenou součástí života ženy. Dříve bylo toto téma tabu a mnoho dnešních maminek bylo vychováno v tom, že se o menstruaci nemají nikde moc bavit, a veškeré informace musely čerpat z knih, od kamarádek, atd. Proto i dnes má v sobě spousta maminek nastaveno, že se s dcerami o menstruaci baví až kolem 10. roku věku.

Optimální přitom je, když o menstruaci ví dítě (ať už dcera, či syn) odmala. Když jsou děti malé, chodí za maminkami do koupelny. Jasně, že nemusí vidět „vše“, ale to, že máme nějaký svůj šuplík s vložkami, které si dáváme na kalhoty, to už asi viděly. Ideální je jim už v tomto věku odpovědět na dotaz, proč si to tam dáváte. Že to je proto, že máte menstruaci, a tu máte proto, že jste žena a jedině díky tomu jste mohla mít malého prince či princeznu.

Děti pak už odmala vnímají, že jde o přirozenou věc, která se opakuje, a vysvětlování je pak pochopitelně jednodušší i v pokročilejším věku. Na dotazu si všímám formulace „aby jí to nebylo nepříjemné“. Milá maminko, dceři, nebo vám? Dcera bude hltat všechny informace, které jí dáte, potřebuje je znát a koho fundovanějšího by se měla zeptat a s kým fundovanějším to probrat, než právě s vámi? Určitě bych si vybrala chvilku, kdy budete s dcerou samy, tedy bez táty, babiček a dalších sourozenců. Bude fajn mít na to „klid“.

Pak se můžete dcery zeptat, co už o menstruaci ví a co by o ní chtěla vědět. Nepředpokládám, že by v deseti letech o tomto tématu nevěděla nic. Chodí do školy, kde se děti od spolužáků dozví spoustu věcí, a taky má přístup k internetu, kde je informací více než dost. Pro vás je tedy rozhovor fajn příležitostí k tomu, abyste dceři mohla zodpovědět dotazy a vyvrátit případné mýty či strašení, což se někdy mezi dětmi děje. Vysvětlit jí vlastními slovy, proč to je a jak často. Že by se měla naučit mít u sebe v kabelce vložku, protože neví, kdy to na ni přijde a kde.

Připravte ji na to, že ji může bolet podbřišek, jaké jsou relaxační techniky na uvolnění této části těla a že by se v těchto dnech měla více šetřit, tedy nepřepínat síly. Vysvětlete jí, co se děje s hormony a že někdy bude mít změny nálad, bude v těchto dnech melancholičtější, atd. Téma otevřete co nejdříve, dnešní slečny jsou vyspělejší, menstruace u nich začíná dříve, tak ať je připravená. Pro vás dvě to bude navíc rozhovor, který prohloubí vaši vzájemnou důvěru a vaše ženské napojení.

A dovětek pro maminky, co mají syny. Ani vy neodsouvejte informace o menstruaci do pozadí, chcete přece vychovat galantní muže a právě ve věku kolem 10 let je ideální čas je zasvětit, že ženy prožívají věci, kterých jsou oni ušetřeni. A vysvětlit jim, že pro ženy to není jednoduché období, mohou mít bolesti břicha, mohou být přecitlivělé, tak aby věděli, že i na svoje spolužačky mohou být sem tam vlídnější (ono někdy vyznání lásky od chlapců v tomto věku není úplně „galantní“), a samozřejmě tak budou připraveni i do budoucna na vztah se ženou. A víte jak to je, kdo je připraven, není překvapen. A lépe než žena mu to, co žena v daných dnech prožívá, nikdo nevysvětlí. Držím pěsti, milé maminky.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články