Pozor na breptání a šišlání: Kolik slov by měly zvládat dvouleté děti?

Čtení pomáhá dětem s rozvojem slovní zásoby, podporuje jejich fantazii.
Zdroj: pixabay.com

Jestliže máte doma dvouleté dítě, pravděpodobně od něj nejčastěji slýcháte slova jako máma, táta, bum, bác, ham, haf a další citoslovce. Je ale nutné se mít na pozoru v případě, že jiná další slova zatím neumí. Právě proto je důležité, si s ním správně povídat, aby se jeho slovní zásoba nápodobou rodičů co nejvíce rozšířila. Víte, jak na to?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 30. 07. 2020 10:00

Podle odborníků se děti od rodičů učí především jejich nápodobou. Právě proto si před nimi musíte dávat dobrý pozor na jazyk. A to nejen na svou slovní zásobu, ale také na správnou výslovnost.

Na dítě nešišlejte ani nebreptejte

Na své dítě byste neměla šišlat ani jinak brebtat, protože hrozí, že to po vás bude opakovat, a naučí se některá slova špatně vyslovovat. Vhodné není ale ani to, když s batoletem mluvíte jako s dospělým. Ideální je podle psychologů přizpůsobit mu tempo řeči, protože malým dětem trvá trochu déle přijímat a vyhodnocovat informace.

Používejte raději takzvaný baby talk, tedy pomalejší řeč, které bude podle psycholingvistů dítě dobře rozumět, stihne ji vnímat a bude přiměřená také jeho znalostem. Záležet si dejte i na správné artikulaci a melodii hlasu. Na dítě mluvte spíše v kratších jednoduchých větách. Tím mu pomůžete rozvíjet jeho řečové schopnosti.

Ve dvou letech kolem dvě stě slov

Podle odborníků platí pravidlo, že by dítě ve svých dvou letech mělo zvládat říct kolem dvou stovek slov. Navíc by je mělo mezi sebou umět také vhodně kombinovat. S tříletým dítětem už si podle psycholingvistů dokonce stručně pohovoříte a v pěti letech už vám bude vyprávět dětské příběhy.

Zatímco v jednom roce jsou mezi řečovými schopnostmi dětí ještě velké rozdíly a nemusí to zatím znamenat jejich zpoždění, ve dvou letech byste už měli raději navštívit odborníka, jestliže vaše dítě nezvládá alespoň pár základních slov a jejich kombinace. Pokud zpoždění svého potomka totiž nebudete řešit včas, riskujete, že později své vrstevníky už tak snadno nedožene a bude ohroženo jeho vzdělání i kvalitní sociální vztahy se spolužáky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články