Přehled svátků a volných dnů v roce 2023: Čeká nás pět prodloužených víkendů

Přehled svátků a volných dnů v roce 2023: Čeká nás pět prodloužených víkendů
Zdroj: Freepik

Plánování dovolených na rok 2023 je pro některé z nás oblíbenou činností ještě před koncem stávajícího roku. Pokud mezi takto naladěné jedince patříte, přinášíme vám přehledný seznam volných dnů na příští rok.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 29. 12. 2022 15:00

Rok 2023 přinese ještě o něco více volných dnů, než rok 2022. Máme tu hned několik volných pondělků, které se dají skvěle využít na prodloužený víkend a nebo si díky nim pošetřit den dovolené i týdenního volna. 

Velikonoce 2023

Volno připadá na pátek 7. dubna a pondělí 10. dubna. Na svátky jara si budete moci jít nakoupit v pátek, ale velikonoční pondělí zůstává jako každoročně v obchodech zavřeno.

Svátek práce 1. května

V roce 2022 vycházel svátek na neděli, tudíž můžete zajásat, tentokrát vyjde na pondělí, což znamená - prodloužený víkend. První máj je lásky čas, tak si naplánujte volno se svou drahou polovičkou. 

Den vítězství 8. května

I tento svátek vychází v roce 2023 na pondělí a pro ty, kterým svátky dovolují zůstat doma, jsou to hned dva týdny za sebou, které mají jen 4 pracovní dny.

5. července - Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Tento den se slaví jako připomenutí symbolického výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. Toto datum je v různých částech Evropy také rozdílné, protože přesné údaje z uvedeného období nejsou známé. U nás se slaví 5. července, což je v roce 2023 středa, a obchody tento den zůstanou otevřeny.

6. července - Den upálení mistra Jana Husa

Ve čtvrtek 6. července si připomeneme upálení kazatele a reformátora Mistra Jana Husa, ke kterému došlo v roce 1415 v Kostnici, městě na území dnešního Německa. Stejně jako ve svátek slovanských věrozvěstů zůstane v obchodech otevřeno. Česko dnes slaví svůj nejmladší státní svátek, Den české státnosti: Jaká pražská místa se váží k svatému Václavovi?

28. září - Den české státnosti

Tento státní svátek je zároveň svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy. V roce 2023 připadá svátek na čtvrtek a maloobchody v tento den zůstanou zavřené.

28. října - Den vzniku Československa

O měsíc později si připomínáme Den vzniku samostatného Československa. V roce 2023 vychází oslavný den na sobotu a pamatujte, že obchody zůstávají zavřené. Otevřeno budou mít ale některá muzea, která můžete v tento den navštívit.

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva oslavíme v pátek. Tento den je spojen s průvody a koncerty svobody. Obchody zůstávají na tyto oslavy otevřeny.

Vánoce 2023

Štědrý den se posouvá na neděli, tudíž první a druhý svátek vánoční vycházejí na pondělí a úterý. Jak je zvykem v posledních letech, na Štědrý den jsou obchody otevřené do 12 hodin a další dva sváteční dny jsou zavřené.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články