Z maminky babičkou: Vnoučata už nemusíte vychovávat, neopakujte chyby vaší matky

ženy, dítě
Zdroj: Pixabay.com

Když se vaší holčičce narodí miminko, všechno v životě se změní. A přibude nová role – stáváte se babičkou. Není to snadné přivyknut si, že všechna odpovědnost neleží na vás.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 09. 2020 14:00

Ve zdravě fungující rodině miminko zpravidla vzájemné vazby posílí a zklidní drobné sváry. Pozornost všech se rázem soustředí jenom na ten maličký raneček štěstí, který si vrní v postýlce. Vnoučátko ale roste jako z vody a za chvíli už není tak závislé jen na mamince a může k babičce na hlídací návštěvu. A to je právě ten okamžik, kdy si můžete naplno užít, jaké to je být babičkou.

Respektujte rodiče

Doba je jiná a rodiče vašeho vnoučete mají svůj rozum a plné právo vychovávat dítě podle svého. Vzpomeňte si, jak jste se vy jako mladá maminka cítila, když vám tetička vnucovala představu, že se k miminku nesmíte přiblížit bez roušky, jak jste si prosadila jednorázové pleny, i když vám vaše maminka tvrdila, že ona stačila vyvařovat a žehlit dvě várky plen denně. No, a stejně to má vaše dcera či snacha dnes.

Tak ji respektujte, když dá dítěti napít jen čisté vody, když se rozhodne šátkovat anebo učit maličké miminko na nočník. Přijměte své vnouče do náruče i s „návodem k použití“ a řiďte se jím, starosti a odpovědnost přenechejte mladým. Jediné co můžete svému vnoučeti dát v neomezení míře, je láska a to rozhodně není málo.

Nerozdávejte rady

Ano, jste starší a zkušenější, už jste děti vychovala, ale to neznamená, že musíte rozdávat rady na potkání. Naopak, když jimi budete šetřit, je docela možné, že vaše dcera či snacha sama přijde s dotazem. Važte si té chvíle a podělte se o své zkušenosti.

Nerozmazlujte vnoučata

Je to těžké nepřilepšit vnoučkovi čokoládou, když mu ji maminka zakázala. Zkuste ale překonat samu sebe a místo sladkostí, když už si je mladí nepřejí, přineste jinou a vzácnější dobrotu, třeba nějaké hodně zajímavé exotické ovoce. I tak může vypadat babičkovské rozmazlování.

Opravdu ale nikdy nedávejte a nedovolujte dítěti nic, o čem víte, že mu jeho rodiče zakázali!

Věnujte lásku vnoučeti

Vaší ohromnou výhodou ve vztahu k vnoučeti je čas. Vy totiž nemusíte dělat nic, jenom si s ním hrát a užívat si ho. Pokud rodina funguje tak, jak má, všechny potřeby dítěti pokryjí rodiče. Nakoupí mu oblečení, nakrmí ho, zajistí mu školku a školu. Vy jste jakási přidaná hodnota a užívejte si, když vás mladí požádají o hlídání.

Jako babička máte možnost prožít mateřství z jiné perspektivy a vytěžit z této nové situace tolik, aby byla ku prospěchu nejenom vám, ale hlavně vašemu vnoučátku a abyste byla oporou jeho rodičům.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články