Dlouhý, ale dojemný závěr života: Těžce nemocný Luděk Munzar odešel v 85 letech v kruhu rodinném

Dlouhý, ale dojemný závěr života: Těžce nemocný Luděk Munzar odešel v 85 letech v kruhu rodinném
Zdroj: se souhlasem Profimedia
Princ Jaroslav se vydá do světa hledat bratra Jindřicha a dvojče Jaroslava. Oba bratři zmizeli při hledání tajemné krásky z portrétu.Libuše Šafránková nosila černou paruku.Během natáčení jízdy na koni se Trávníčkovi splašil kůň.Natáčelo se, mimo jiné, i na Křivoklátě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se řekne pohádka Třetí princ, každý si hned vybaví dvojici Šafránková – Trávníček. My se ale dnes zaměříme na spíše vedlejší postavu krále, kterou ztvárnil oblíbený herec Luděk Munzar. Jak na něho vzpomíná jeho vnučka? A jak vypadaly jeho poslední dny, než odešel do hereckého nebe?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 12. 2023 11:00

Luděk Munzar byl český herec a dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze. Tam působil až do roku 1990. Poté toto angažmá, spolu se svou manželkou Janou Hlaváčovou, opustil. Důvodem byly neshody s tehdejším vedením.

Luděk Munzar: Armáda, nebo divadlo?

Luděk Munzar zprvu, jako spousta jeho kolegů, na herectví moc nepomýšlel. Původně ho to táhlo k armádě, konkrétně k letectvu. To ale padlo a jeho kroky zamířily na Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. A právě při studiu začal hrát divadlo. To se mu dostalo takzvaně pod kůži, a tak pokračoval na DAMU.

Po scéně v Mladé Boleslavi následovalo Národní divadlo, kde působil přes tři dekády. Jeho přísný obličej mu zpočátku přihrával postavy charakterově vyhraněné. Postupem času se ale dokázal přesunout i ke komplexněji pojatým osobám. Samozřejmě byl, kromě divadla, aktivní v televizi, filmu i dabingu.

Vnučku Annu Dvořákovou naučil milovat uzeniny

Herečka Anna Dvořáková (21) zavzpomínala na svého dědečka Luďka Munzara v pořadu televize Prima 7 pádů Honzy Dědka. Své dětství často trávila právě u prarodičů, neboť rodiče byli zaneprázdnění buď v divadle, anebo na place. A právě její děda ji naučil konzumovat ve velkém párky a další uzeniny, což se moc nelíbilo její mamince Báře Munzarové (51).

Luděk Munzar pro ni ale nebyl jen děda, se kterým je velká sranda, ale také morální a lidský vzor. "Byl to velký člověk a měl na mě velký vliv," prozradila herečka. Pozadu ale nezůstávala ani babička Jana Hlaváčová (85). V souvislosti s ní zase Anna nezapomene nikdy na to, jak spolu dělávaly bramboráky.

Luděk Munzar zemřel v rodinném kruhu

Luďka Munzara sužovalo na konci života hned několik nemocí. Aby však nemusel do nemocnice, zařídila mu jeho dcera Bára domácí ošetřovatelku. Mohl tak odejít v domě, který pomáhal postavit a obklopen těmi, na nichž mu záleželo v životě nejvíce. V posledních dvou letech byla ale péče velmi náročná. Třeba i kvůli pětihodinovým infuzím a ambulantnímu dojíždění.

Poslední týden života Luďka Munzara se o něho postaral tým domácího hospice Cesty domů. Ponechaly se mu pouze tišící prostředky. Stihl také přijít farář. Herec se také ještě usmířil s Františkem Novotným, se kterým pracoval v rozhlase na pořadu Dobré ráno. Na něčem se tehdy neshodli. Konečně tak mohl odejít s čistým štítem. Luděk Munzar zemřel 26. ledna 2019 ve věku 85 let.

Na pohádku Třetí princ se můžete podívat v sobotu 30. prosince v 16.50 hod. na FTV Prima.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Luděk Munzar
Cnn.iprima.cz: Hvězda seriálu Eliška a Damián promluvila o slavném dědečkovi. Luděk Munzar ji krmil párky
Ženy.iprima.cz: Luděk Munzar umíral doma – Dcera popsala poslední dny, Trnavský natočil emotivní video

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články