Domácí kmínový chleba: Upečte si voňavý a křupavý bochník, kterému se žádný kupovaný nevyrovná

Doma upečený chléb nepřekoná žádný z těch, které si přinesete ze supermarketu. I díky tomu na 17. listopad připadá Den domácího chleba. Zkuste si voňavý a chutný bochník upéct podle našeho receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 17. 11. 2023 15:00

Domácí chleba má své kouzlo. Jeho příprava není jednoduchá, ale časem na to přijdete a postup vychytáte. Nakonec zjistíte, že už nebudete mít chuť zajít si pro chléb do supermarketu, protože tomu domácímu se nic nevyrovná...

Jak upéct domácí chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. S troškou snahy ho zvládnete i doma. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • 3-4 rovné lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kostka droždí (42,5 g)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • voda nebo vejce na potření
  • kmín na posypání

Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit. Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou kynout asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.

Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Domácí kmínový chleba, Den domácího chleba
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články