Dostihová móda u nás a ve světě: Na Velké pardubické návštěvnice "honí" eleganci fascinátory, v Ascotu platí přísná pravidla

Styl: Dostihy doma a v zahraničí
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Austrálie hostí dostihy s přísným dress codem. Na jejich návštěvnice je tak radost pohledět.Dostihové závodiště na australském kontinentu dokonalými outfity hostů směle konkuruje nejedné vrcholné společenské události u nás.Atmosféra na dostihovém závodišti v Sydney je nezapomenutelná. Neodmyslitelně k ní patří také jakékoliv pokrývky hlavy.Bez podpatků v Sydney také ani krok. A platí to za každého počasí!+ 13 fotek+ 14 fotek

Zatímco ve Velké Británii či Austrálii patří promyšlený módní styl ke každému dostihovému dni, u nás se tato tradice zatím nijak výrazněji neuchytila. Může za to i benevolentní přístup pořadatelů. Jak vypadají nejstylověji upravené návštěvnice dostihů ve světě? A dovedou jim české fanynky a fanoušci v něčem konkurovat?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 06. 10. 2023 05:00

Už v neděli 8. října zakončí českou dostihovou sezónu nejsledovanější závod roku - slavná Velká pardubická. Vrchol sezóny, která startuje na jaře v pražské Velké Chuchli a jejíž závěr patří Pardubicím, je poslední letošní větší příležitostí také pro specifickou estetiku módy dostihového prostředí. Jak ji zvládají fanoušci ve světě a jak u nás?

Přehlídka dokonalosti v Ascotu

Britské dostihové kultuře, zhusta považované za zábavu především pro aristokracii a movitější část společnosti, vévodí velkolepé závody v Ascotu. Slavnou dráhu ve stejnojmenném městečku ležícím v anglickém hrabství Berkshire založila královna Anna Stuartovna a historicky první dostihy se zde konaly už v roce 1711. V současnosti závodiště každoročně vítá místní smetánku, včetně členů britské královské rodiny, především na pětidenní dostihové události Royal Ascot.

Dámy v šatech a kloboucích, pánové v žaketu

A jak vypadá dress code závodů v Ascotu? Úzce souvisí s přísnými kritérii společenské etikety - dámy musí mít šaty dlouhé nejméně pod kolena, povinným doplňkem je klobouk či jiná vlasová ozdoba se základnou minimálně o velikosti 10 cm.

Gentlemani oblékají černý nebo šedý žaket zahrnující i vestu, cylindr a černou uzavřenou společenskou obuv. K žaketu nedomyslitelně patří bílá košile s manžetovými knoflíčky a šedá kravata.

Elegance od protinožců

Australské dostihy atmosférou v mnohém připomínají ty pořádané na britských ostrovech. Aby ne, Austrálie je součástí Commonwealthu, nese si tedy stejné zvyky a tradice. Účastníci dostihů u protinožců ale hovoří o ještě vznešenější a nadšenější atmosféře.

"Na dostihové závodiště v Austrálii bez kloboučku a koktejlek ani nezkoušejte vyrazit," říká o přísných pravidlech oblékání na dostizích za oceánem zástupkyně šéfredaktorky Lifee.cz Kristina. Ta okusila jejich atmosféru na vlastní kůži, a může tak poměry na zahraničních i českých dostizích porovnat. Zavítala totiž i na jeden z ročníků Velké pardubické, kde mezi ostatními návštěvnicemi svým elegantním outfitem stylově vyčnívala.

V Čechách dress code na dostihy zatím neexistuje

Na rozdíl od zmíněných zemí, v Čechách není návštěva dostihového závodiště (kromě speciálních VIP pozvánek) svázána žádným konvenčním dress codem. Vyrazit na dostihy tak můžete takřka v jakémkoliv stylu. Záleží jen na vás, zda se budete chtít přiblížit dostihové kultuře ze zahraničí nebo si půjdete svou cestou. K atmosféře a dojmu ze vskutku slavnostního dostihového dne, který pomyslně uzavírá sezónu, ale trocha elegance a ušlechtilé garderoby nesporně patří.

Žaket zřejmě v šatníku českých gentlemanů běžně nevisí, dámy ale mohou britskou dostihovou estetiku lehce napodobit. Stačí k tomu šaty ve správné délce a jakákoliv pokrývka hlavy. Jehlové podpatky, které si návštěvnice zahraničních dostihových areálů vybaví potřebným nástavcem, jenž zabraňuje zaboření, můžete oželet. Vyberte podpatek, který se s nepříliš přívětivými venkovními povrchy sžije pohodlněji.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články