Selhání Miloše Kopeckého: Leze na mne těžko sdělitelný strach, řekl o roli, kterou mu vyčítali víc než antichartu

100. výročí narození Miloše Kopeckého: Do Komunistické strany vstoupil z bizarního důvodu, stejně ho pak vyloučili
Zdroj: Václav Jirsa/Právo/Profimedia.cz

Miloš Kopecký, oblíbený divadelní a filmový herec, by 22. srpna oslavil sto let. Ač šel z jedné role do druhé, asi jenom jednu považoval za své osobní selhání. Necítil to tak jenom on, ale také diváci, kteří mu v té době poslali řadu nenávistných dopisů. A to nebylo zdaleka vše. Musel se rovněž vypořádat se stále se zhoršujícím zdravím.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 08. 2022 11:00

Miloš Kopecký se narodil 22. srpna 1922 v Praze. Slavný český herec a zpěvák byl do roku 1991 ve stálém angažmá v Divadle na Vinohradech. Kromě toho ztvárnil spoustu filmových i seriálových rolí. Několik let také vyučoval herectví na Pražské konzervatoři.

Miloš Kopecký jako komunista

Po válce vystřídal Miloš Kopecký nejedno angažmá, nakonec ale zakotvil v Divadle na Vinohradech. V té době také vstoupil do Komunistické strany. Přesto jejich ideologii slepě nenásledoval. „Jsem komunista, ale mám zároveň proti KSČ tolik výhrad, že by to vystačilo na dosti obsáhlou brožuru. Nejdříve je však nutno umlčet reakci, skrytý fašismus a porazit nepřítele,” prohlásil podle webu Českého rozhlasu Kopecký.

V roce 1954 byl herec ze strany vyloučen. Prý to bylo za neplnění stranických úkolů. Spíše za to ale mohla jeho svobodná a tvůrčí povaha, jenž se jaksi neslučovala se stranickou demagogií. O něco později ale řekl: „Dal jsem se k nim, protože jsem slyšel, že tam jsou největší ku∗vy.

Selhání Miloše Kopeckého

V roce 1984 dostal Kopecký nabídku na tendenční dokument o emigrantech. Televize tehdy využila jeho popularity a zhoršujícího se zdravotního stavu. On sám to bral jako osobní selhání, ale také nevyhnutelnou věc.

Je mi šedesát pět let, šedesát pět, mám celoživotní cyklofrenii těžkého zrna. V televizi, odmítnu-li, to si už ani neškrtnu a pozvolna ani ve filmu a rozhlase. Budu hrdinou zákulisí, divadelních klubů a kuloárů tak tři neděle, potom všichni zapomenou a vykašlou se na mne. Přirozeně a pochopitelně. Pak nebudu mít ani na benzin a nikdo mi nepůjčí ani korunu, nehledě k tomu, že půjčovat si nechci. K lopatě se mi nechce a při mé chorobě to není legrace. Cítím, jak se posírám už úplně. Leze na mne těžko sdělitelný strach. Suma sumarum: selhal jsem,“ okomentoval to později Kopecký,  který byl díky Nemocnici na kraji města zrovna na vrcholu popularity. Po odvysílání dokumentu dostal řadu nenávistných dopisů. Někteří lidé to považovali za mnohem větší prohřešek než jeho podpis pod antichartou.

Poslední role Miloše Kopeckého

Po sametové revoluci se kvůli podlomenému zdraví věnoval herectví jen sporadicky. Chirurgové mu totiž odebrali skoro celý žaludek zasažený zhoubným nádorem. Naposledy se na televizních obrazovkách objevil v pohádce Kouzelný měšec. Miloš Kopecký zemřel 16. února 1996 ve věku 73 let, po krátkém pobytu v psychiatrické léčebně.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Miloš Kopecký

Plus.rozhlas.cz: Miloš Kopecký: Selhal jsem. Kdo jste bez viny, hoďte kamenem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články