25 let od smrti Miloše Kopeckého: Těžké osudy jeho dcer, manželek i milenek

25 let od smrti Miloše Kopeckého: Těžké osudy jeho dcer, manželek i milenek
Zdroj: Václav Jirsa/Právo/Profimedia.cz

Od smrti Miloše Kopeckého uplyne 16. února čtvrt století. Jeden z našich nejvýraznějších herců, ikona filmového plátna i televizních obrazovek se stejně jako profesními výkony proslavil i vztahem k ženám a manželství, který sice možná vyhovoval jemu samotnému, ale na jeho dcery měl zdrcující dopad.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 15. 02. 2021 08:00

Hvězda první velikosti, jakou bezesporu Miloš Kopecký byl, má v životě mnoho radostí, ale rozhodně se jí nemusí vyhýbat ani starosti. Po dlouhá léta se potýkal s nemocí, která jeho nálady vláčela od jednoho extrému ke druhému. Euforii střídaly hluboké deprese. Pracovat, hrát a natáčet s vědomím, že se to může kdykoliv znovu zlomit, nebylo vůbec jednoduché. Lidé, kteří se někdy v životě setkali s nemocí nazývanou maniodepresivní psychóza, vědí své.

Žít naplno...

Jak z toho ven? Miloš Kopecký se podle jeho kolegů i rodiny snažil žít naplno každý den, kdy mu to nemoc dovolovala. Málo je o něm známé, že miloval koně a rád s nimi trávil volné chvíle. Ještě raději měl ale ženy, a tak se jich v jeho životě vystřídalo opravdu hodně. Kromě čtyř manželek měl také milenky, s nimiž se nijak zvlášť neskrýval. Není tedy divu, že tři první oficiální hercovy partnerky takový život nevydržely. O neskutečné lásce, oddanosti a toleranci té poslední, tedy Jany Křečkové, by asi bylo možné napsat román. Vždyť s ním vydržela až do jeho smutného konce.

První svatba, první dcera

Vezměme to ale popořadě. První manželku, jíž se stala už v roce 1945 herečka Stella Zázvorková, potkal v divadle Větrník. Zamilovali se, vzali a do roka přišla na svět dcera Jana Kateřina. Ani to ale herecké manželství nestmelilo natolik, aby bylo možné je udržet. Jana byla ještě v kolébce, když se rodiče rozváděli. Jak se později ukázalo, měl na ni rozvod rodičů patrně mnohem větší vliv, než by se zdálo. Pocházet z rozvedené rodiny tehdy nebylo tak běžné, navíc žila s matkou, která jako slavná a obdivovaná herečka trávila mnoho času mimo domov.

Chtěla se opravdu zabít?

Jana byla často sama a v době, kdy začala dospívat, se začala domáhat pozornosti – bohužel tou nejhorší formou, jakou mohla zvolit. Několikrát se pokusila o sebevraždu. Vždy to ale naplánovala tak, aby ji někdo v pravý čas mohl zachránit. Osudového dne roku 1961, kdy opět otočila plynovým kohoutkem, se ale Stella Zázvorková zdržela v divadle a patnáctileté dceři hereckých legend už nebylo pomoci.

Tramvajačka z bohaté rodiny

Následovala další dvě nevydařená manželství. Kateřina Soukupová, která ale také neměla příliš pochopení pro Kopeckého rodinnou nespolehlivost a zálety, po jeho boku vydržela jen několik měsíců. Většinou se o ní píše jako o řidičce tramvaje. Tuto profesi skutečně vykonávala, ale až po roce 1948, kdy jí jako dceři z původně bohaté rodiny nic jiného nezbylo. Po krachu manželství s Milošem Kopeckým pravděpodobně emigrovala.

Třetí ženou národem milovaného Miloše Kopeckého se stala krásná Jana Lichtenbergová, a jak bylo hercovým „zvykem”, šlo opět o velmi krátké partnerství.

Tolerantní a milující Jana

Na scéně se ale brzy objevila další, čtvrtá a poslední manželka. Byla jí Jana Křečková. O co méně impozantní byla jejich svatba, o které nevěděli ani nevěstini rodiče, o to pevnější bylo jejich partnerství. Překonalo všechny zdravotní problémy, změny nálady i milenky, s nimiž se nikdy herec netajil a prý se daly počítat na stovky. Chodil s nimi na společenské akce a ženě jasně sdělil, že je zkrátka k životu potřebuje. Nebylo výjimkou, že se s některou z nich objevil dokonce i doma. Stejně jako ve filmu uměl i v životě působit na lidi kolem sebe a ženy mu odolat zkrátka nedokázaly. Jana Křečková to věděla a naučila se s tím žít. Dokonce svému manželovi porodila dceru Barboru.

Dcera Barbora skončila na psychiatrii

Podobně jako první dcera Jana neměla ani Barbora k otci a rodině moc dobrý vztah. Jméno Kopecká z duše nenáviděla, a to až natolik, že se raději ještě na střední škole vdala. Přesto ale zůstalo něco, co měla se svým otcem společného. Zdědila po něm maniodepresivní psychózu, která ji dovedla až do psychiatrické léčebny.

Nejlépe je mi v psychiatrické léčebně, kde přemýšlím o životě a smrti,“ řekla Barbora před lety deníku Aha! s tím, že její výchovu poznamenaly i otcovy vzpomínky na zemřelou první dceru, o jejímž neštěstí dlouho nic nevěděla.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Miloš Kopecký

CSFD.cz: Miloš Kopecký

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články