Nejslavnější aprílové žerty: Američany vyděsila falešná sopka, autor Gulliverových cest napálil slovutného astrologa

Nejlepší aprílové žerty historie: Panika kvůli falešné sopce i domnělá smrt slavného astrologa
Zdroj: Pixabay
V roce 1986 vymyslel izraelský zpravodajský důstojník informaci o tom, že při pokusu o atentát byl vážně zraněn libanonský islámský vůdce Nabih Berri. Nikdo se tomu nesmál, jen to zvýšilo již tak napjatou atmosféru. Muž proto skončil před vojenským soudem a dostal 35 dní vězení.V roce 1992 se na Apríla komik Rich Little vydával za Richarda Nixona. Když oznámil, že bude znovu kandidovat na prezidenta USA, zvedla se vlna odporu.V Burger Kingu zase v roce 1998 oznámili, že budou vyrábět hamburgery pro leváky. Jak na tohle mohl někdo skočit...V roce 2001 mohli lidé slyšet v rádiu, že ve východním Sussexu, u útesu Beachy Head, je prý vidět loď, která podezřele připomíná Titanic. Nahrnulo se tam tolik zvědavců, že byl zastaven provoz na silnici a ve stěně útesu se objevila trhlina, která ho o pár dní později poslala ke dnu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Apríl, tedy den, kdy se snažíme své blízké napálit, je za dveřmi. Měli bychom si však dávat pozor na to, zda již takzvaně nepřekračujeme čáru. Historie totiž zná spoustu případů, kdy aprílový žert vypálil trochu jinak.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 03. 2023 11:00

Již od 16. století je Apríl spojený s různými žerty a zlomyslnostmi. Novináři tento den využívají k napsání takzvaných kachen, čili zpráv, které se naoko tváří seriózně, přitom jsou přitažené za vlasy. Anebo zcela vymyšlené. Předpokládá se, že naši předci kdysi tímto způsobem reagovali na to, že mají za sebou depresivní zimní období.

Aprílový vtip Jonathana Swifta

V roce 1708 připravil Jonathan Swift, autor slavných Gulliverových cest, opravdu velkolepý aprílový žert. Předstíral, že je astrolog Isaac Bickerstaff. Následně zveřejnil několik předpovědí. Pravil třeba, že brzy zemře jeden z nejznámějších astrologů té doby, John Partridge.

Swift tak 30. března rozeslal fiktivní zprávu, že Patridge zemřel na horečku. O den později někdo zaklepal na astrologovy dveře s tím, že je potřeba zařídit pohřeb. Muž byl samozřejmě živý a zdravý, po zbytek života však musel méně chápavým jedincům vysvětlovat, že skutečně není duch. O sedm let později skutečně zemřel, ale prý nikdy nezjistil, kdo se ukrývá pod jménem Isaac Bickerstaff...

Nebezpečná sopka

Na aprílový den roku 1980 se v bostonském televizním vysílání objevila zpráva o kopci v Miltonu v Massachusetts, ze kterého šlehají plameny a vytéká láva. A aby toho nebylo málo, na obrazovce se objevil i prezident Jimmy Carter s varováním pro již tak vyděšené občany. Ve skutečnosti šlo o poplašnou zprávu.

Záběry aktivní sopky byly sice skutečné, avšak pocházely z Mount St. Helens, která se nachází ve Washingtonu. Lidé začali okamžitě bombardovat policejní, hasičské i záchranné linky. Takový vtip byl již opravdu přes čáru. Měl ho na svědomí producent Homer Cilley, jenž byl za to na hodinu propuštěn.

Na další aprílové vtipy se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Apríl

Rd.com: 13 April Fools Pranks That Went Horribly Wrong

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články