80 let od atentátu na Heydricha: Dopustil se jedné osudné chyby, která ho stála život

80 let od atentátu na Heydricha: Dopustil se jedné osudné chyby, která ho stála život
Zdroj: Wikimedia Commons/Heinrich Hoffmann, CC BY-SA 3.0
V rámci diverzní akce s názvem Anthropoid byl českou exilovou vládou vyslán na území Protektorátu výsadek čítající dva vojáky - Jozefa Gabčíka......a Jana Kubiše.Rozkaz zněl takto: Zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.K atentátu na Reinharda Heydricha došlo 27. května 1942 v ostré zatáčce v Holešovičkách, kde musel jeho řidič zpomalit.+ 7 fotek+ 8 fotek

Atentát na Reinharda Heydricha se uskutečnil 27. května 1942 v pražské Libni, šlo o akci Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, která dostala krycí jméno Operace Anthropoid. Jak to probíhalo z pohledu samotného říšského protektora Heydricha? A jak vypadaly jeho poslední chvíle s rodinou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 05. 2022 14:30

Nacisté odpověděli na tuto diverzní akci represivními opatřeními, do nichž patřilo i vyhlazení obcí Lidice a Ležáky. Souhrnně se tomu říká heydrichiáda.

Pusa na rozloučenou od Reinharda Heydricha

Jak vypadaly poslední minuty Reinharda Heydricha před atentátem? Na to se zeptal web iRozhlas Heleny Vovsové, která tehdy pracovala jako pomocná síla na zámku v Panenských Břežanech, kde zastupující říšský protektor žil se svou rodinou. Poprvé jej uviděla v den stěhování z Pražského hradu. „Byla jsem hned naproti zámku, kde je hájenka, a já jsem tam šla pro chvojí. Teď nesu náruč toho chvojí, a jak přicházím, tak najednou vidím dva vojáky na koních, jak tam stojí. Poznala jsem, kdo to je. Byl to Heydrich,” vzpomíná paní Vovsová.

Během následujících týdnů jej však potkávala jen výjimečně, jeho ženu Linu Heydrichovou naopak každodenně. Naposledy je viděla pohromadě ráno v den atentátu. Zrovna sekala trávník, když se okolo deváté hodiny Heydrich loučil s manželkou a dcerou Silke, kterou vzal ještě do náručí a políbil. Po půl jedenácté za Helenou přišel Hanz Hippler, jež se staral o koně. Řekl, že na Heydricha spáchali atentát. „Ztuhla jsem a povídám, je mrtvý? ‘Ještě ne’ odpověděl," dodala paní Vovsová.

Osudná chyba Reinharda Heydricha

Stačilo málo a Heydrich mohl celou akci přežít. Jen kdyby se nedopustil jedné osudné chyby. Při výcviku, který absolvoval, je opravdu zajímavé, že takto hrubě porušil předepsaný protokol. Ve chvíli, kdy si uvědomil, že jde o atentát, měl svému řidiči přikázat, aby šlápl na plyn a ujel. Jenomže se stal pravý opak. Nechal auto zastavit, postavil se a vytáhl zbraň. Byl příliš sebevědomý?

Po explozi speciálně upravené bomby, jež na vozidlo hodil Jan Kubiš, započala přestřelka. Protektor se jal pronásledovat právě Kubiše, ale když chtěl vystřelit, zjistil, že nemá v pistoli zásobník. Nezbylo mu nic jiného, než se vrátit ke svému autu. Skoro to vypadá, jako by se v ten den k němu štěstí obrátilo zády.

Poslední okamžiky Reinharda Heydricha

O příčině úmrtí Reinharda Heydricha vzniklo několik teorií, včetně té, že se ho zbavil K. H. Frank, pro kterého představoval konkurenci. Historik Vojtěch Šustek ale v Ústředním státním archivu našel Heydrichův pitevní protokol, v němž bylo jasně uvedeno, že smrt vyvolala nečistota, kterou do těla vpravila střepina ze sedadla auta. To vyvolalo sepsi. Navíc mu byla během operace vyjmuta slezina, což výrazně oslabilo jeho imunitu.

Reinhard Heydrich zemřel 4. června 1942 ve věku 38 let. Den poté převezli jeho tělo na Pražský hrad. Ulice tehdy lemovali esesáci s pochodněmi. Druhý pohřeb se konal v Berlíně. Do úplné likvidace Lidic zbývalo pouhých šest dní...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Atentát na Heydricha

Nasregion.cz: Výročí operace Anthropoid. Chyby, které stály Heydricha život

CT24.ceskatelevize.cz: Heydrichova smrt je opředena sítí teorií a domněnek

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články