Rasistická pouťová atrakce: Lidé přicházeli o zuby kvůli kamenům a baseballovým míčkům

Brutální African Dodger: Zvrácená karnevalová hra byla o ubližování lidem
Zdroj: Wikimedia Commons/Tyne & Wear Archives & Museums, Public domain

Ne všechny atrakce na karnevalech a poutích byly důstojnou zábavou. Vzpomeňte si třeba na ukazování tělesně a duševně postižených v rámci freakshow. Někdy se lidé bavili i ubližováním. Takovou atrakcí je African Dodger, který byl o házení různých věcí do Afroameričanů...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 03. 2023 11:00

Za African Dodger nezaostávaly ani freakshow, kde se lidé podivovali, a hlavně vysmívali různě tělesně postiženým lidem. O nic lepší nebyla ani vystoupení se zvířaty, která mnohdy byla svými cvičiteli krutě týraná. Ale o co šlo v oněch African Dodger? Jak už napovídá samotný název, návštěvníci mohli ubližovat Afroameričanům. Nejhorší na tom je fakt, že se tím nejvíce bavily malé děti.

Brutální karnevalová hra

Hra African Dodger byla zřejmě jedna z nejbrutálnějších karnevalových her. Pravidla byla jednoduchá - trefte se na cíl a můžete si vzít odměnu. Jenomže oním cílem nebyla nějaká obruč nebo terč, ale lidská hlava, přesněji řečeno hlava Afroameričana. Municí bylo kamení, vajíčka a nejčastěji baseballové míčky.

Muži, kteří sloužili jako cíle, čelili vážným zraněním. Kupříkladu v roce 1904 uvedl deník Meriden Daily Journal, že Albert Johnson utrpěl na atrakci tak vážné zranění, že si vyžádalo amputaci nosu. Byla to otázka života a smrti. Walter Smith z Connecticutu zase přišel kvůli baseballovému míčku o několik zubů. Navíc byl zásah tak silný, že mu museli míček vyndat chirurgicky.

Pryč s brutalitou

Naštěstí se našlo dost lidí, kteří tuto praktiku považovali za nevkusnou a příliš brutální. Organizátoři nakonec ustoupili a vytvořili takzvaný African Dip. Když se člověk trefil na cíl, Afroameričan spadl do nádrže s vodou. African Dodger sice přežil, ale místo živých osob byly použity rasistické dřevěné napodobeniny obličejů.

Rasistická minulost USA

Umírněná verze African Dip s názvem Dunk Tank se hraje na karnevalech dodnes. Jen s tím rozdílem, že do vody nepadá černoch, ale klaun nebo dobrovolník. Navíc tato osoba "uráží" návštěvníky a hecuje je posměšky k tomu, aby se trefili do terče a shodili ji do vody. Role se tak poněkud obrátily.

Klasické African Dodger skončily před sedmdesáti lety. Lidé, kteří je hráli, žijí dodnes. Jistý sentiment ale v této oblasti přetrvává i nadále. Kupříkladu floridští policisté používali při výcviku se zbraní fotky Afroameričanů. Přestože Amerika udělala v oblasti lidských práv velký pokrok, dokáže se někdy zbavit své rasistické minulosti ve všech oblastech společnosti?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: African Dodger

Allthatsinteresting.com: The History Of Racist Carnival Games Like 'African Dodger' - Which Evolved Into The Dunk Tanks Still Used Today

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články