Exploze zubů v 19. století: Bizarní medicínský jev prohloubil strach z návštěv zubaře

Exploze zubů v 19. století: Bizarní medicínský jev prohloubil strach z návštěv zubaře
Zdroj: Wikimedia Commons, Johann Liss, Public domain

Dentofobie, čili strach z návštěvy u zubaře, nebo noční můry, ve kterých vám vypadávají zuby, jsou zcela normální. Slyšeli jste však již někdy o děsivém fenoménu explodujících zubů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 08. 2022 11:00

Ne každý se těší k zubaři. Minimálně nikdo z nás neví, s jakou diagnózou by se vrátil zpět. Samozřejmě, že nejhorší by byly vybuchující zuby. I když se to zdá hodně přitažené za vlasy, tento jev byl ve skutečnosti zdokumentován.

Podivný případ vybuchujících zubů

Poprvé tento jev zaznamenal zubař W. H. Atkinson z Pensylvánie. Jeho pacienti mu sdělili, že jim, bez zjevné příčiny, explodují zuby. Mělo jít o hlasité a velmi bolestivé projevy.

Poprvé začaly tyto problémy trápit jednoho duchovního. Odehrálo se to v roce 1817. Muž pocítil jakousi bolest u špičáků. Postupem času se však bolest zhoršila natolik, že ho to donutilo doslova mlátit hlavou o zeď. Otupit se ji také pokusil ponořením hlavy do ledové vody. Vše bylo marné, nic nepomohlo. Tento nepříjemný stav ho trápil několik dní. Skoro z toho zešílel. Pak se ozval zvuk podobný výstřelu z pistole. Jeden špičák se rozpadl na kousky a rázembylo po bolesti.

Okamžitá úleva

O třináct let později zaznamenal Atkinson druhý případ vybuchujícího zubu, a to sice u ženy jménem Letitia.  Sužovala ji neustálá bolest zubů, což pro ni bylo značně frustrující. Vyzkoušela spoustu léků, ale ani jeden jí nepřinesl požadovanou úlevu. Stejně jako v prvním případě, až po explozi zubu pocítila, že bolest ustupuje.

Třetí případ se stal v roce 1855. Žena jménem Anna trpěla bolestí v levém horním špičáku. I ona pocítila úlevu, až ve chvíli, kdy se jí zub rozpůlil. Nutno ale dodat, že Atkinsonovi pacienti nebyli jedinými na celém světě. Lékař J. Phelps Hibler ošetřoval ženu, které výbuch zubu způsobil otřes mozku a dočasnou ztrátu sluchu.

Co bylo příčinou explozí zubů?

Jako první připadala v úvahu změna tělesného tepla. Pak ale Atkinson přišel s vysvětlením, že za to může nadměrné hromadění plynu ze zubního kazu. Ale i toto vysvětlení nebylo správné. Skutečný důvod byl znám až mnohem později.

Zřejmě za to mohly kovové výplně, které zubaři používali v devatenáctém a dvacátém století. Kombinace použitých kovů, zejména cínu a olova, mohla zub proměnit v nízkonapěťovou baterii. Elektrochemické náboje a nahromadění plynů z kovových výplní vedly k případné explozi. Věřme, že tomu tak skutečně bylo a že je tento bizarní jev již věcí minulosti.

Zdroj informací: 

Historicmysteries.com: Dental Horrors! The Bizarre Cases of Exploding Teeth 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články