Fenomén scvrklých hlav: Kdysi odstrašovaly Evropany, dnes jsou hitem na černém trhu

Fenomén scvrklých hlav: Kdysi odstrašovaly Evropany, dnes jsou hitem na černém trhu
Zdroj: Wikimedia Commons/Jmabel, CC BY-SA 3.0
Scvrklé hlavy měly různé využití, ale hlavně sloužily jako odstrašující prvek.Domorodci dávali scvrklými hlavami kolonizátorům najevo, že si s nimi nemají zahrávat.Výroba scvrklých hlav byla poměrně náročná. Nejdřív se musela odstranit lebka, neboť ta by se rozhodně nescvrkla. Pak následovaly další procedury.Scvrklé hlavy jsou dnes mimořádně žádané na černém trhu. Častokrát jde ale o pouhou napodobeninu, jako na této fotografii. + 2 fotky+ 3 fotky

Scvrklé hlavy, jenž dodnes vyrábějí některé domorodé kmeny v Jižní Americe, patří mezi nejbizarnější ukázky dávných tradic. Díky tomu jsou mimořádně ceněné. Zpravidla je lze sehnat pouze na černém trhu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 10. 2021 11:00

Scvrklé hlavy se používaly v magii a při různých rituálech. Sloužily ale také jako oběti, trofeje i prostředek na obchodování. Přestože patří do ilegálního zboží, jsou velmi žádané i v současnosti.

Odstrašující příklad

Scvrklé hlavy se obvykle vystavovaly při různých příležitostech, kupříkladu na oslaváchNejčastěji však měly sloužit k odstrašení potenciálního nepřítele. To působilo zejména na Evropany, jenž se snažili v průběhu dějin pokořit různé jihoamerické kmeny. Byla to jasná zpráva - pustíš se s námi do křížku a skončíš stejně.

Ačkoli se může zdát, že je výroba scvrklých hlav globální kmenovou záležitostí, jejich výrobě se věnují pouze Chívarové ze severního Peru a jižního Ekvádoru. Zpočátku to byly rituální a náboženské předměty, poté se ale přetvořily v hrůzné trofeje dokazující kdo je tady pánem. Chívarové věřili, že když svému nepříteli useknou hlavu a zmenší ji, bude je pak jeho duch ve všem poslouchat, což bylo považováno za absolutní vítězství.

Výroba scvrklé hlavy

Proces výroby scvrklé hlavy je poměrně propracovaný. Válečník přinese uťatou hlavu na posvátné místo, kde jí sešije víčka i rty. Hlavu poté vloží do hrnce a nechá ji vařit. Teplo pomůže oddělit maso od kůže. Tu následně vzadu sešije dohromady a dovnitř, místo vyjmuté lebky, vloží písek a horké kameny. To dělá tak dlouho, dokud není spokojen s jejím tvarem.

Následně ji potře popelem ze dřeva, aby co nejvíce ztmavla. Tím je prý duch zabitého člověka v hlavě navždy uvězněn. Pak už jen hlavu pověsí nad ohniště a počká, až se ještě o trošku zmenší. Takto připravená hlava byla poté nabízená bohům, nebo lidem k osobní ochraně.

Falešné scvrklé hlavy

Scvrklé hlavy patří na černém trhu mezi nejvyhledávanější zboží. To nahrává různým podvodníkům, kteří se snaží své falzifikáty vydávat za originální zboží. Velmi často se místo lidské hlavy použije lenochodí. Pokud byste ale toužili spatřit na vlastní oči zmenšenou lidskou lebku, určitě se vyplatí navštívit muzeum či nějaký archiv. Jedna byla kdysi k vidění i v Národním muzeu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Shrunken heads 

Historicmysteries.com: Shrunkenheads: Torture, magic, or grisly souvenir? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články