Neobvyklá historie bowlingu: V Německu to byl temný náboženský rituál

Neobvyklá historie bowlingu: V Německu to byl temný náboženský rituál
Zdroj: Unsplash

Koho by napadlo, že se v historii bowlingu ukrývá jedna temná kapitola. Původně byla tato hra jakýmsi záhadným náboženským obřadem, v němž se rozhodovalo, kdo zůstane pohanem a z koho se stane hříchů prostý křesťan.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 09. 2021 11:00

Pro mnoho hráčů je bowling dodnes určitým druhem náboženství. Kupříkladu v Jižní Koreji jsou bowlingové dráhy jediným veřejným prostorem, kde se nesmí podávat alkohol.

Historie bowlingu

V roce 1930 oznámil britský antropolog Sir Flinders Petrie, že během vykopávek v Egyptě objevil v jednom dětském hrobě předměty připomínající kouli a kuželky. To by znamenalo, že se bowling hrával již 3200 let před naším letopočtem. Německý historik William Pehle na to však měl jiný názor. Tvrdil, že tento sport vznikl na území Německa, a to okolo roku 300 našeho letopočtu.

Ať už to bylo jakkoli, Eduard III. měl hru roku 1366 zakázat. Prý jeho muže odpoutávala od trénování lukostřelby. V šestnáctém století se tento sport rozšířil do dalších částí Evropy. S oblibou jej hrával i teolog Martin Luther. Kolonizací se bowling dostal i za oceán. Ale ani tam se nevyhnul restrikcím. V roce 1841 jej v Connecticutu zařadili mezi zakázané hazardní hry. Znovu na výsluní se dostal až v devatenáctém století.

Očištění od hříchu

Ve středověku se v Německu bowling používal ke zvláštnímu náboženskému rituálu. Říkalo se mu Kegel a princip byl tentýž. Srazit koulí co nejvíce kuželek (kolíků). Farníci se tak snažili o sto šest. Pokud se někomu podařilo srazit všechny kolíky, byl oproštěn od hříchů jako u zpovědi. Těm, co měli smůlu, byla přiřazena role bezbožných pohanů.

Bowling v současnosti

Dnes je bowling naštěstí záležitostí zábavy a relaxu. Své hráčské schopnosti si mohou lidé porovnávat v turnajích na regionální, mezinárodní i celosvětové úrovni. Pro nejlepší soutěžící je pořádáno mistrovství světa v bowlingu. Jeho vznik se datuje do roku 1965. O sedm let později se ho směly zúčastnit i ženy.

V Česku jsou hráči bowlingu registrováni u České bowlingové asociace. Pro osoby, které berou tento sport rekreačně, je k dispozici Amatérská bowlingová liga. Družstva zde hrají zápasy pouze v regionu, odkud pocházejí. Na závěr sezóny je pak připraveno mistrovství.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Bowling 

Grunge.com: The Truth About Bowling’s Origins As A Dark Religious Ritual 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články