Šílený rituál sokushinbutsu: Proměna živého buddhistického mnicha v mumii trvala 3000 dní

Šílený rituál sokushinbutsu: Proměna živého buddhistického mnicha v mumii trvala 3000 dní
Zdroj: Wikimedia Commons/Rijksmuseum, CC0

Zdá se to šílené. Kdo by dobrovolně souhlasil s tím, že v rámci rituálu sokushinbutsu sám sebe promění v mumii? Někdo takový by se přece jenom našel. Japonští buddhističtí mniši tento proces podstupovali dlouhých osm století. Považovali to za další způsob, jak dosáhnout osvícení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 06. 2021 16:30

Mniši nejprve úplně vysadili jakékoli jídlo a pak se nechali zaživa pohřbít. Japonské úřady sokushinbutsu sice zakázaly již v 19. století, těla těchto mužů ale stále vystavují v chrámu Dainichi. A jsou prý v překvapivě dobrém stavu...

Rituální školení trvající 3000 dní

Aby mohl mnich ze sebe udělat mumii, musel projít školením, které trvalo 3000 dní. Nejdůležitější byla změna stravy. Musely se vypustit jakékoli obiloviny. Prvních tisíc dní jedli jen ořechy a různé bobule. Pak přišlo na řadu jehličí a pryskyřice.

Ne nadarmo dostala tato dieta název „mokujikyo”, což doslova znamená pojídaní stromů. Poslední cyklus se nesl ve znamení extrémní hladovky a dehydratace. Tím se splnil nezbytný požadavek na utrpení, kterým měl mnich projít. Navíc se jeho tělo zbavilo vody a tuku, tedy materiálů, jenž po smrti podporují rozklad. Jinými slovy, takový mnich se stal imunní vůči bakteriím a hmyzu.

Jedovatý čaj a voda

Aby bylo takzvaně dokonáno dílo zkázy, začali mniši po hladovce pít odvar z kůry jedovaté škumpy. Míza z tohoto stromu obsahuje abrazivní chemikálie, které způsobují vyrážku podobnou té, jakou můžeme dostat z břečťanu. To se často doplnilo vodou z pramene poblíž chrámu Dainichi, jenž byla bohatá na arsen. Tak došlo k urychlení smrti a zároveň se zabránilo rozkladu.

Poté byli mniši pohřbeni v dřevěné hrobce, která nebyla o nic větší než oni sami. Usadili se v ní v pozici lotosového květu. Následně byla truhla zasypaná dřevěným uhlím a dovnitř byla vložena bambusová tyč, skrz níž mnich dýchal. K dispozici měl také zvonek. Dokud zvonil, znamenalo to, že je stále naživu a medituje. Když se dlouhou dobu nic neozvalo, byla rakev zapečetěna a ponechána v podzemí 1000 dní.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @living_on_prana

Exorcismus, nebo uctívání

Jestliže mnichovo tělo vykazovalo po exhumaci známky rozkladu, nebylo vhodné k uctívání. Na řadu přišel exorcismus. Pokud bylo vše v pořádku, použil se kouř z kadidla na ošetření pokožky a zajištění její dlouhověkosti. Mumie se poté vystavila v chrámu. Byla totiž považována za převtělení Buddhy.

Mniši tento způsob smrti nepovažovali za sebevraždu. Věřili totiž tomu, že díky mumii budou navždy připoutáni k Zemi, což jim umožní chránit lidi před zlem. O sokushinbutsu se v průběhu osmi staletí její existence pokusily stovky mužů, uspělo jich ale jen 28. V roce 1877 byla tato praktika v Japonsku označena za nelegální.

Zdroje informací:

Ranker.com: 12 Things You Didn’t Know About Sokushinbutsu, A.K.A. Self-Mummification

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články