Warrior Diet: Extrémní forma půstu. Co byste o ní měli vědět

Warrior Diet: Extrémní forma půstu. Co byste o ní měli vědět
Zdroj: Pixabay.com

Warrior Diet je velmi extrémní formou půstu, kterou si oblíbili především lidé z oblasti fitness. Slibuje hubnutí, ale i změnu ve fyzickém a psychickém vnímání a také vliv na zdraví. Hladovění se tu střídá s přejídáním. Co dalšího byste o Warrior Diet měli vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 02. 2021 13:00

Za stravou Warrior Diet stojí bývalý příslušník izraelských speciálních sil, který se začal věnovat fitness a výživě, Ori Hofmekler, jak uvádí online magazín Healthline.com. Dietu vytvořil v roce 2001 a napsal k ní i knihu.

Co je Warrior Diet

Strava v podstatě představuje způsob přerušovaného hladovění. Hofmekler vytvořil jakousi výživu pro válečníky, kteří jedli během dne málo, namísto toho hodovali v noci. Dieta měla zlepšit způsob stravování, vystupování i vzhledu. Slibuje lepší fyzické i psychické cítění a také lepší spalování tuků, aniž by mizela svalová hmota. Žádné výkyvy energie a soustředění. Docházet by také mělo ke zvyšování tvorby růstového hormonu.

Pokud s touto dietou chcete začít, doporučuje se třítýdenní plán rozdělený do fází: detox, vysoký obsah tuku, vysoká ztráta tuku.

Jak funguje Warrior Diet

Dietu můžete držet různými způsoby. Jednou z možností je striktní forma, při které 18–20 hodin denně hladovíte. Při volnějším způsobu můžete jíst, ale minimálně. Většinou to znamená menší proteinový koktejl, malé množství mléčných výrobků, vařených vajec, trochu syrového ovoce a zeleniny.

Důležitý je důkladný pitný režim v podobě nekalorických tekutin. Zbývající čtyři hodiny máte na to, abyste se dostatečně najedli.

Warrior Diet – klady

Výzkumy ukazují, že přerušovaný půst má pozitivní vliv na stav mozku, ale jsou potřeba další studie. Tímto způsobem se dá i snížit zánět v těle. Zhubnete a asi se budete cítit lépe.

Warrior Diet – zápory

Pro někoho může být velmi těžké dodržovat pouze 4hodinové okno, kdy se může pořádně najíst. Pro některé osoby nemusí být tento způsob stravování vhodný. Nehodí se pro děti, těhotné a kojící ženy, nemocné lidi (je potřeba konzultace s lékařem), dieta je nevhodná také pro extrémní sportovce, osoby s poruchami příjmu potravy nebo jedince, kteří poruchou trpěli, pro osoby s podváhou.

Některé výzkumy ukazují, že tento přerušovaný půst může mít větší vliv na ženské hormony. Ženy mohou pociťovat vedlejší účinky, jako je nespavost, poruchy reprodukčního zdraví, vynechání menstruace. Autor diety říká, že by člověk měl vědět, kdy přestat s jedením. Může ale docházet k vytvoření špatných návyků, které budou škodlivé pro zdraví.

Warrior Diet – doporučené potraviny

Warrior dieta neříká, co byste měli jíst. Podle návodu byste se ale měli soustředit na nezpracované, zdravé a organické potraviny. Hofmekler také doporučuje doplnit dietní plán o užívání multivitaminů a dalších doplňků stravy, jako jsou probiotika a aminokyseliny .

Během půstu jsou zmiňovány vývary: kuřecí, hovězí, dále ovoce (například jablka, kiwi, banány, mango, broskev, ananas), zeleninové šťávy (například mrkev, řepa, celer) a syrová zelenina: cibule, paprika, mrkev a další, koření (malé množství olivového oleje, jablečného octa atd.), mléčné výrobky, bílkoviny (vejce natvrdo nebo sázená), tekutiny (voda, káva, čaj).

Potraviny k jídlu během fáze přejídání: bílkoviny (kuře, krůta, ryby, steaky, vejce), vařená zelenina (například květák, růžičková kapusta, cuketa), škroby (brambory, fazole, kukuřice, sladké brambory), zrna (oves, ječmen, quinoa) a výrobky z nich, mléčné výrobky, tuky (ořechy, olivový olej).

Warrior Diet – vzorový jídelníček

Dieta nemá vzorový jídelníček. Ten si můžete sestavit sami podle výše zmíněných surovin. Důraz by se měl hlavně klást na kvalitu potravin.

Jak je drahá Warrior Diet

I když byste přes den měli sníst málo potravin, večer to napravíte a mělo by se hlavně jednat o velmi kvalitní suroviny. Ty bývají dražší.

Pomůže Warrior Diet opravdu zhubnout?

Řada lidí s touto dietou zhubla. Jedna studie, která vycházela z této diety, došla k závěru, že lidé, kteří konzumovali jídlo večer po čtyři hodiny, zhubli více než ti, kteří konzumovali stejné množství kalorií po celý den. Ti, kteří jedli jedno jídlo denně, vykazovali výrazný pokles tukové hmoty a nárůst svalové hmoty.

Také se ale zjistilo, že ti, kteří se budou přejídat během čtyřhodinového období, mohou zaznamenat přírůstek hmotnosti. Při návratu k normálnímu stravování je jojo-efekt velmi pravděpodobný.

Je náročné držet Warrior Diet?

Komplikovanější jsou první dny, kdy pociťujete brzy hlad. S přibývajícími dny si tělo zvykne, pocit hladu mizí.

Warrior Diet a cvičení

Pokud chcete začít s touto dietou, Hofmekler doporučuje, abyste začlenili cvičení. Neměl by chybět silový a rychlostní trénink, aby se podpořilo odbourávání tuků.

Zdroje informací:

Healthline

Risebyperformance

Bestrongbrno

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články