Buddhistický mnich zvolil podivnou cestu k osvícení. Na vlastní gilotině si setnul hlavu

Buddhistický mnich zvolil podivnou cestu k osvícení. Na vlastní gilotině si setnul hlavu
Zdroj: Pixabay

Buddhistický mnich Thammakorn Wangpreecha toužil po jediném: chtěl se stát vyšší duchovní bytostí. K osmašedesátým narozeninám si tak nadělil podomácku vyrobenou gilotinu a ve jménu své touhy si následně sám setnul hlavu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 04. 2021 15:30

Tělo buddhistického mnicha našel před několika týdny jeho synovec Booncherd Boonrod v chrámu Wat Phu Hin, který leží v thajské provincii Nong Bua Lamphu. Bezhlavý muž po sobě zanechal dopis na rozloučenou. Chtěl prý následovat příkladu boha Indry, který si taktéž usekl vlastní hlavu.

Přesně naplánované znovuzrození

„Jeho přáním bylo obětovat svou hlavu a duši, aby se mohl v příštím životě reinkarnovat jako vyšší duchovní bytost,” vysvětlil Boonrod. Wangpreecha sloužil v budhistickém chrámu dlouhých jedenáct let. Se svým záměrem na znovuzrození se před ostatními mnichy netajil. Nikdy však neřekl, jakým způsobem toho chce dosáhnout.

Takový čin je mezi buddhistickými mnichy vzácný. Wangpreecha se v dopise snažil své počínání ospravedlnit tím, že se řídil učením, které by se dalo volně přeložit jako „dělání zásluh”. Pokud člověk přinese v současném životě oběť nebo se o něco zaslouží, v tom dalším by mu to mělo přinést štěstí. Mezi takovou zásluhu patří i sebeupálení, které použil jako politický nástroj mnich Tchich Quang Duc, jenž takto v roce 1963 protestoval v Saigonu proti vietnamské válce.

Po smrti celebritou

Většina mnichů volí pro vylepšení další reinkarnace almužnu a modlitbu. Sebeupálení je zase spíše politický akt. Wangpreecha se odlišil tím, že se dekapitoval z čistě náboženských důvodů. A to z něj udělalo celebritu. Po jeho smrti se do chrámu nahrnulo přes tři sta lidí. Každý mu přišel vzdát hold. Obdivovali ho za to, že Buddhovi obětoval sám sebe. „Splnil svůj cíl, konečně došel osvícení,” řekl jeden z jeho přívrženců jménem Yu.

Jakmile mnichovo tělo ohledali policisté, uspořádali mu jeho známí pohřeb. Tělo vložili do jedné rakve, hlavu do druhé. Vše pak spálili v nedalekém lese...

Na reinkarnaci raději jinak

Mluvčí Národního úřadu pro buddhismus Sipbowon Kaeo-ngam odsoudil Wangpreechovo počínání. Upozornil i na překvapivý fakt, že muž svůj řád před sebeobětováním opustil. Dále uvedl, že takovéto praktiky, spolu s černou magií a kouzly musí z Thajska zmizet.

„Představení klášterů by měli hlídat mnichy a mluvit s nimi o tom, jak chtějí dojít k osvícení. Karmu si lze vylepšit mnoha jinými způsoby. Je nutné zabránit tomu, aby se takové situace opakovaly. Abyste měli lepší život, nemusíte si kvůli tomu useknout hlavu,” dodal Kaeo-ngam.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Buddhist Monk in search of enlightenment cuts off own head with homemade guillotine

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články