Kolumbijská bestie Luis Garavito: Měl zabít až 300 chlapců, přesto ho mohou za dva roky propustit

Kolumbijská bestie Luis Garavito: Měl zabít až 300 chlapců, přesto ho mohou za dva roky propustit
Zdroj: Profimedia.cz

Guinessova kniha světových rekordů hovoří o Garavitovi jako o „největším sériovém vrahovi moderní doby”. Přiznal se k mučení, znásilnění a vraždám 138 dospívajících chlapců. Existuje však možnost, že má na svědomí až 300 obětí. Policistům totiž na mapách značí další místa s hroby svých obětí. Přesto se může za dva roky dostat na svobodu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2021 14:00

Luis Garavito se narodil 25. ledna 1957. Je to kolumbijský sériový vrah, kterému soud původně vyměřil 1853 let za mřížemi. Jenže kvůli spolupráci s policií mu byl trest snížen na pouhých 22 let a díky tomu by se v roce 2023 mohl dostat na svobodu.

Život na ulici

O Garavitově dětství toho není příliš známo. Jeho matka měla být prostitutkou, otec byl těžký alkoholik, který týral celou rodinu. Nejvíce to odnesl Luis. Otec ho nutil dívat se na to, jak matka souloží se svými klienty. A kdo chtěl, mohl si užít i s Luisem. Když už to nemohl vydržet, utekl z domova. V osmi letech jej měl oslovit jakýsi muž, jenž mu nabídl teplé jídlo a místo k odpočinku. Ukázalo se však, že jde o pedofila, který chlapce následně zneužil.

O několik dní později se Garavito přidal k pouličnímu gangu, který se živil drobnými krádežemi. Luis se měl těchto akcí účastnit jen do té doby, než si našel práci a přítelkyni Teresu. Ta na něj vždy vzpomínala jako na laskavého a klidného člověka, který se dokázal také postarat o jejího syna. V roce 1992 se však zrodilo monstrum.

Stovky obětí

Od roku 1992 začali z kolumbijských ulic mizet chlapci ve věku od šesti do šestnácti let. Úřady tomu zprvu nevěnovaly vůbec žádnou pozornost, protože šlo o děti z velmi chudých čtvrtí, bezdomovce a sirotky. Když se ale o pět let později začaly po celé Kolumbii objevovat těla znásilněných a umučených chlapců, rozjelo se rozsáhlé vyšetřování.

Za tímto řáděním stál Garavito, který své oběti lákal na různé úplatky, dokonce se kvůli tomu neváhal přestrojit třeba za zemědělce či kněze, aby působil věrohodněji. Chlapce vždy svázal a začal mučit, poté přišlo znásilnění. Nezdráhal se také po zabití oddělit hlavu od trupu, nebo uříznout varlata a vložit je do úst zavražděného. V roce 1998 byla u města Génova objevena další tři těla umučených chlapců a u jednoho z nich se našel kousek papíru s adresou. Policii to přivedlo přímo ke Garavitově přítelkyni, která vypověděla, že Luise neviděla již několik měsíců. Dala však vyšetřovatelům tašku s fotkami chlapců a deník s podrobným popisem vražd. Nyní bylo již vše jasné. Vraha nakonec zatkla jiná policejní hlídka, a to ne na základě podezření z vražd, ale za to, že na ulici obtěžoval nezletilého.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Buzz Killed Podcast (@buzzkilledpodcast)

Za dva roky na svobodě?

Garavito byl zatčen 22. dubna 1999. Byť trval na své nevině, když mu policisté ukázali fotky mrtvých chlapců a popsali, co s nimi udělal, vytryskly mu slzy z očí. Po zhroucení přišlo na řadu faktické dokazování. Garavito nosil speciální brýle, které byly nalezeny u jedné z obětí. Nejprve podstoupil oční test, který pomohl k tomu, aby ho s doličným předmětem mohli spojit. Dalším hřebíčkem do rakve bylo DNA nalezeno na tělech obětí.

Nakonec byl odsouzen k 1853 letům vězení. Jenomže kolumbijské právo povoluje maximálně čtyřicetiletý pobyt za mřížemi. A jelikož policii pomáhal najít těla, byla mu sazba snížena na 22 let. Nyní si odpykává trest ve Valleduparu, věznici s nejvyšší ostrahou. Nestýká se s ostatními vězni, neboť se bojí, že by jej mohli za jeho skutky zavraždit. V roce 2023 si bude moci požádat o podmínečné propuštění. Uspěje?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Luis Garavito

Britannica.com: Luis Garavito

Murderpedia.org: Luis Garavito

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články