Bezcitný Charles Dickens: Nesnesl dvanáct těhotenství své manželky, posílal ji na psychiatrii

Bezcitný Charles Dickens: Nesnesl dvanáct těhotenství své manželky, posílal ji na psychiatrii
Zdroj: Wikimedia Commons/George Herbert Watkins, Public domain
Charles Dickens se narodil 7. února 1812 v tomto domě v Portsmouthu.Catherine si vzal za ženu ve čtyřiadvaceti letech.Charles Dickens si s Catherine nejprve velmi rozuměl. Jejich život byl plný večírků.S příchodem prvního dítěte se ale idylka změnila...+ 2 fotky+ 3 fotky

V příbězích Charlese Dickense docházelo k napravení zlých lidí. Sám autor ale nebyl mírumilovné povahy. Zejména jeho vztah k manželce byl poněkud vyhrocený. Chtěl ji dokonce nechat zavřít do blázince.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2022 11:00

Jejich manželství bylo zpočátku šťastné, pak ale připomínalo spíše tragédii. Během patnácti let absolvovala Catherine deset porodů a dva potraty. Z páru, který si zprvu užíval večírky a dovolené, se stali lidé, jenž nedokázali žít v jednom domě.

Příliš mnoho dětí Charlese Dickense

Catherine se za Charlese provdala v jednadvaceti letech, jemu tehdy bylo čtyřiadvacet. O rok později se jim narodilo první dítě. Charles Dickens byl pyšný otec a všude se s tím chlubil. Jenomže pak přicházely další a další. Během patnácti let byla Catherine těhotná dvanáctkrát. Charles to vnímal veskrze negativně. Doslova byl z toho nešťastný. Dle jeho názoru byla na vině jednoznačně Catherine.

Pocházela totiž z velmi početné rodiny. Proto jí na tom nepřipadalo nic divného. Dickens se ale na rostoucí počet dětí díval hlavně z ekonomické stránky. Ač patřil mezi nejvýznamnější spisovatele viktoriánské Anglie, věděl moc dobře, že když někdo přijde o peníze, skončí ve vězení jako dlužník. Netajil se tím, že by mu bohatě stačily čtyři děti.

Mladá milenka Charlese Dickense

Spisovatel nebyl pokojen se svým rodinným životem, a tak se začal poohlížet jinde. Do oka mu padla teprve osmnáctiletá herečka Ellen Ternan. Ztratil kvůli ní hlavu. S Catherine přestal sdílet společné lože a milenku přestěhoval do malého domku, kde se mohli oddávat skotačení. A to nebylo vše. Charles Dickens koupil mladé milence drahý náramek, který však klenotník doručil omylem k němu domů. Už nemělo smysl cokoli zapírat.

Rozvod Charlese Dickense

Během rozvodu si Charles Dickens usmyslel, že nechá svou ženu zavřít do blázince. Naštěstí mu to neprošlo. Chtěl ze sebe udělat za každou cenu oběť. V té době dosáhl statusu celebrity, a tak si to nechtěl pokazit. Zveřejnil otevřený dopis, v němž Catherine označil za špatnou matku, kuchařku i manželku. Prý byla drzá a tvrdohlavá. Neměla mít také zájem o děti, což je zcela absurdní tvrzení.

Děti zůstaly u něj, ale po dosažení dospělosti utekly k matce. Nehodlaly již dál snášet jeho urážky. Pokud jde o jeho syny, ti opustili rodný dům ještě dříve. Poslal je k námořnictvu, nebo do Rakouska. Pak už, zřejmě jen naoko, bědoval, že mu drásá srdce hledět na prázdný jídelní stůl. A jak ho s odstupem času viděli jeho potomci? Prý se více staral o knihy...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Charles Dickens

Historyofyesterday.com: Charles Dickens Was A Cruel Man With Bizarre Obsessions

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články