Bizarní příběh děravého milionáře: Eben Byers pil radium, jako první mu upadla čelist

Bizarní příběh Ebena Byerse: Tak dlouho se dopoval radiem, až mu odpadla skoro celá čelist
Zdroj: Wikimedia Commons/Falk, NY, Public domain

Eben Byers se narodil se stříbrnou lžičkou v puse, a tak svůj život věnoval luxusu a golfu. Osudným se mu stalo malé zranění, na jehož léčbu mu lékař předepsal radium. Pak se změnil nejen Ebenův život, ale také tělo. Odpadla mu čelist a díry měl i v lebce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 07. 2022 14:00

Medicína nebyla v té době ještě tak vyspělá jako dnes a lékaři rádi na vše předepisovali, co bylo zrovna “in”. Tehdy bylo populární radium, které vědci zrovna objevili. Eben jej dostal na předpis kvůli zranění paže, které utrpěl v roce 1927. Užíval ho ale tak moc, až mu odpadla část těla. A to nebylo vše. Ještě ho čekala bolestivá smrt kvůli rakovině.

Život jako v pohádce

Eben Byers se narodil jako Ebenezer McBurney Byers 12. dubna 1880 v Pittsburghu. Jeho otec Alexandr byl sběratel umění, finančník a prezident ocelářské firmy, k níž byla přidružena i banka. Díky tomu se mladému Ebenovi dostalo toho nejlepšího vzdělání. Nejvíce však vynikal ve sportu, konkrétně v golfu.

Ke svému zranění Eben nepřišel při golfu, ale během jízdy ve vlaku. Zrovna se vracel domů z každoročního fotbalového zápasu Yale-Harvard. V jednu chvíli strojvedoucí prudce zabrzdil a Byers spadl ze svého lůžka. Lékař mu následně předepsal Radithor, čili radium rozpuštěné ve vodě. Ještě nikdo netušil, že radioaktivní prvek může způsobit deformace a rakovinu.

Během tří let si Eben vzal až 1400 dávek této “radiové vody”. Jinými slovy, denně vypil tři lahve Radithoru. Prý mu dodával sílu. Někteří lidé ale tvrdili, že to bere kvůli problémům s potencí. “Tam dole” mu to mělo začít řádně fungovat až po čtyřicítce. Ať už měl jakýkoli důvod pro používání tohoto patoku, určitě si ani v duchu nepomyslel, jak to celé skončí.

Muž bez čelisti

První nežádoucí účinky se u Ebena vyskytly v roce 1931, kdy se u něho objevil extrémní úbytek hmotnosti. Zažíval také nesnesitelné bolesti hlavy. To nejhorší ale teprve přišlo - začala se mu rozpadat čelist. Vypadal kvůli tomu opravdu děsivě. Mělo to jen jednu “výhodu”. Jakmile u něho došlo k rozkladu tkání, přestal cítit jakoukoli bolest.

Úředníkům došlo, že budou muset Radithor okamžitě zakázat. Eben nebyl schopen vypovídat, a tak za ním poslali právníka Roberta Winna, aby ho vyslechl. „Hroznější zážitek v tak luxusním sídle si nebylo možné představit," řekl později Winn. „Až na pár zubů mu byla zmizela celá horní čelist a většina spodní čelisti. Veškerá zbývající tkáň jeho těla se rozpadala. Díry se mu tvořily dokonce i v lebce."

Smrt na sebe nenechala dlouho čekat. Eben Byers zemřel 31. března 1932 na rakovinu. Byl tak radioaktivní, že i jeho dech považovali odborníci za nebezpečný. Pohřbili ho proto v olověné rakvi, aby nekontaminoval půdu. Postupem času se začaly léky na trhu mnohem přísněji regulovat. Pro Ebena Byerse to ale bylo již bohužel příliš pozdě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Eben Byers

Allthatsinteresting.com: The Gruesome Death Of Eben Byers, The Early 1900s Golfer Who Drank Radium Until His Jaw Fell Off

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články