Milenky Charlieho Chaplina: Aby se vyhnul vězení, ženil se s šestnáctiletými dívkami

Milenky Charlieho Chaplina: Aby se vyhnul vězení, ženil se s šestnáctiletými dívkami
Zdroj: Wikimedia Commons/Evers, Joost/Anefo, CC0
Herecký talent vynesl Charlieho Chaplina brzy na samý vrchol kinematografie. Jeho soukromý život se často podobal šílenému filmu. Byl celkem čtyřikrát ženatý, ale tři první vztahy se brzy ukázaly jako nešťastné. Teprve Oona O'Neill se dokázala přizpůsobit životu vedle známého komika do té míry, že manželství vydrželo až do jeho smrti...Mildred Harris byla první manželkou Charlieho Chaplina. I ona byla herečkou, před kamerou se objevila prvně ve svých 11 letech. V šestnácti potkala Charlieho Chaplina, a protože se domnívala, že je těhotná, uzavřeli 23. října 1918 v Los Angeles sňatek. Doopravdy ale otěhotněla až později. Manželství stejně dlouho nevydrželo.Lita Grey se s Chaplinem prvně potkala už v osmi letech a později si spolu zahráli ve filmu Kid. Když jí bylo patnáct, začala si s pětatřicetiletým hercem milostný poměr. Zanedlouho se vzali, protože byla těhotná. Jejich rozvod byl hodně hlučný a Chaplina málem zničil.S Paulette Goddard se Chaplin sblížil při natáčení snímku Moderní doba. Nechali se tajně oddat na cestě po Dálném východě, ale ani tohle manželství slavnému herci nevydrželo dlouho…+ 3 fotky+ 4 fotky

Charlie Chaplin se zábavnými, ale také vážnými a hlubokými snímky zapsal do historie filmu. Dodnes aktuální jsou vedle jeho grotesek třeba snímky Diktátor nebo Kid. Chaplin měl ale také neméně zajímavý soukromý život a kvůli lásce se často pohyboval na hraně zákona.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 15. 02. 2021 11:00

Patrně všichni známe Chaplinovy filmy, ale co víme o jeho životě? Rozhodně to byl úspěšný člověk. Už ve svých šestadvaceti letech se stal nejlépe placeným mužem filmového průmyslu, když podepsal smlouvu se společností Mutual, která mu zajistila příjem 670 000 dolarů ročně, co je dnes po započtení inflace téměř 30krát tolik. To tehdy bylo opravdu hodně, o jeho platu se psalo v novinách, lidé vedli dlouhé diskuse. John R. Freuler, prezident společnosti Mutual, ale vydal prohlášení, v němž uvedl: „Můžeme si dovolit platit panu Chaplinovi tuto vysokou částku ročně, protože veřejnost Chaplina chce a zaplatí za něj…

O ženy neměl nouzi

Kromě úspěchů na filmovém plátně sklízel Charlie Chaplin úspěchy také u žen. Hovořilo se o jeho náruživosti a nenasytnosti v lásce, a to zvláště v její tělesné podobě. Oženil se celkem čtyřikrát a jen v jednom z těch případů bylo nevěstě, kterou vedl k oltáři, víc než osmnáct let. Sláva a peníze zkrátka vytvořily charisma, kterému bylo jen těžké odolat.

Milostný život na hraně zákona

V době, kdy připravoval založení vlastní distribuční společnosti United Artists, které by zajišťovalo jak jemu, tak i jeho společníkům (Douglas Fairbanks, Mary Pickford a D. W. Griffith) větší volnost v umělecké kreativitě, se Charlie Chaplin prvně oženil. Ono mu také nic jiného nezbývalo, pokud nechtěl čelit problémům. Jeho šestnáctiletá milenka začínající herečka Mildred Harris tvrdila, že je těhotná. Později se ukázalo, že to nebyla pravda, ale to už byl herec ženatý. Manželství se mu však zdálo příliš svazující. Přesto Mildred nakonec skutečně otěhotněla a v roce 1919 porodila syna Normana. Dítě se ale narodilo postižené a žilo pouhé tři dny. Manželství tím prakticky skončilo.

Další šestnáctiletá manželka

Štěstí nenašel Charlie Chaplin ani ve druhém manželství. Znovu šlo o mladou šestnáctiletou dívku. Tentokrát se jeho nevěstou tak trochu opět z donucení stala Lita Gray, kterou si původně vybral pro svůj film Zlaté opojení, ovšem záhy mu Lita sdělila, že s ním čeká dítě. Jediným východiskem tak i přes více než dvojnásobný věk ženicha byla svatba. Jinak by totiž herec vzhledem k věku dívky čelil obvinění ze znásilnění… Manželům se v průběhu dvou let narodili dva chlapci – Charles Chaplin Jr. a Sydney Chaplin, ale svazek vlastně od začátku směřoval k nešťastnému konci.

Opravdu ošklivý rozvod

Chaplin se raději doma neukazoval a manželské odcizení dospělo až k žádosti o rozvod, kterou podala Lita. Ta si ale nenechala pro sebe svoji zlobu na manžela a zveřejnila také názory na jeho zvrácené choutky a obecně manželský život. Charlie Chaplin se zhroutil, obával se ztráty svých fanoušků. I když jich na čas ubylo, brzy se ukázalo, že jeho sláva a herecké umění překonají i tak velký problém. Po rozvodu dostala Lita jako odstupné na tehdejší dobu neuvěřitelných 600 000 dolarů a Charlie Chaplin mohl znovu pracovat.

„Starší“ Paulette

Další manželkou v té době jistě nejslavnějšího herce světa byla (na jeho poměry) starší, jedenadvacetiletá herečka Paulette Goddard. Chaplin nedokázal žít sám a ona vyplnila prázdné místo po jeho boku. Jak ale lze čekat, ani tento vztah nevydržel příliš dlouho. I když se pár zpočátku snažil svoji náklonnost tajit, brzy vyšlo najevo, že byli tajně oddáni při své cestě na Dálný východ. O několik let později se ale manželé rozešli a nový rok 1942 byl posledním, který oslavili jako muž a žena.

Konečně láska na celý život

Následovala žaloba mladé herečky Joan Barryové, která tvrdila, že je Chaplin otcem jejího dítěte. To nakonec soud uznal a Chaplinovy přikázal platit alimenty. Zároveň se rozjela velká kampaň, která měla za cíl zničit ho. On ale přečkal i tentokrát, přestože se útoky na něj vystupňovaly poté, kdy se ukázalo, že se ještě v době procesu, ve svých 54 letech, oženil s čerstvě osmnáctiletou Oonou O’Neill. Až v tomto věku ale Charlie Chaplin potkal tu pravou lásku, ženu, která jej uznávala a s níž strávil celý zbytek svého života. Oona (s níž je na úvodní fotografii k článku) mu dala osm dětí a pár spolu zůstal až do Chaplinovy smrti v roce 1977. Zemřel ve věku 88 let, Ooně tehdy bylo 52.

Zdroje:

Wikipedia.org: Charlie Chaplin

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články