Smutek první dámy Československa: Charlotta Garrigue Masaryková přišla o dvě děti a trpěla depresemi

Charlotta Garrigue Masaryková: První dámu Československa trápila smrt dětí, manželův exil a vleklé zdravotní problémy
Zdroj: Wikimedia Commons/ČTK (Czech Press Agency)/Library of Congress, Public domain/koláž Lifee
Tomáš Garrigue Masaryk svoji ženu bezmezně miloval. Tvrdil o ní, že není jenom krásná, ale také velmi chytrá a vzdělaná.Charlotta Garrigue-Masaryková neúnavně bojovala za práva žen, přestože ji sužovaly deprese.Velkou podporou pro Charlotte byla její přítelkyně Františka Plamínková, politička, novinářka a feministka. Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové. Ženy, která o titul první dámy Československa vlastně ani nestála. + 1 fotka+ 2 fotky

Charlotta Garrigue Masaryková, první dáma Československa a manželka prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, zemřela 13. května 1923. Její život nebyl procházkou růžovým sadem. Zranění jí znemožňovalo studium milované hudby, po sňatku s Masarykem žila dlouhá léta ve strachu z toho, o koho ze své rodiny přijde...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 05. 2023 16:00

Charlotta Garrigue Masaryková, za svobodna Charlotte Garrigue, byla česká spisovatelka, intelektuálka a feministka amerického původu. Nejvíce však byla známá jako první dáma Československa a manželka prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Seznámení s Masarykem

Vždy ji fascinovalo umění, zejména hudba. V osmnácti letech odjela do Lipska, kde začala studovat hru na klavír. Chtěla se stát profesionální muzikantkou. Cvičila však tak intenzivně, že si po třech letech poškodila ruku natolik, že již nemohla pokračovat ve studiu. Proto se rozhodla vrátit domů, kde se věnovala matematice a poskytování lekcí na klavír.

Celou dobu však zůstala v kontaktu s německou rodinou Göringových, u níž žila v Lipsku. Čas od času je také přijela navštívit. A během jedné z takových návštěv v roce 1876 potkala Tomáše Masaryka, jenž u této rodiny pobýval po doktorátu na univerzitě ve Vídni. Ihned se spřátelili. Měli totiž společné zájmy, třeba filozofii.

K žádosti o ruku došlo poté, co se během vyjížďky na loďce začala paní Göringová topit. Masaryk bez zaváhání skočil do vody a vytáhl ji. Pod dojmem těchto událostí se Charlotty zeptal, zda by si ho vzala. Civilní svatba se konala v New Yorku, pak odjeli do Vídně, kde se Charlotta začala učit česky. O rok později přišla na svět dcera Alice, po ní syn Herbert.

Deprese Charlotty Masarykové

V roce 1866 se Charlottě narodil syn Jan, o čtyři roky později k němu přibyla Eleanor. Ta bohužel zemřela ve čtyřech měsících. Charlottě se podařilo porodit ještě jedno dítě, dceru Olgu.

S příchodem první světové války se Masaryk rozhodl uprchnout s Olgou do exilu. Charlotta ale zůstala v Praze i se třemi dětmi. Tím si moc nepomohla. Masaryk byl záhy označen za vlastizrádce a odsouzen k trestu smrti. O Charlottu se začala velmi aktivně zajímat policie. Dcera Alice dokonce skončila za mřížemi a odseděla si osm měsíců.

Charlottu sice, kvůli podlomenému zdraví a depresím, vězení obešlo, ale i tak se musela vypořádat s další životní ranou. V roce 1915 zemřel na tyfus Herbert. A aby toho nebylo málo, každý den trnula strachy, zda se něco nestane Janovi, jenž musel narukovat.

Chatrné zdraví Charlotty Masarykové

Po čtyřech velmi náročných letech se Charlotta dočkala tolik očekávaného vysvobození. Vrátil se manžel i syn. Z Masaryka byl nyní navíc národní hrdina, strůjce samostatnosti Československa a prezident. Po inauguraci se všichni přestěhovali na Pražský hrad. Charlotta rozhodně nehodlala stát stranou. Aktivně se zajímala o ústavu. Chtěla, aby ženy měly stejná práva jako muži. A to se jí také podařilo.

Jenomže i přes všechny úspěchy se její zdraví neustále zhoršovalo. Role první dámy se po čase musela ujmout Alice. V roce 1922 došlo u Charlotty k těžkému srdečnímu záchvatu. V květnu následujícího roku ji postihla mozková mrtvice. Z té se již nezotavila. Charlotta Garrigue Masaryková zemřela o 12 dní později na zámku v Lánech, bylo jí 72 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Charlotta Garrigue Masaryková

Ženy.iprima.cz: Pokroková Charlotta Garrigue: Miloval ji Masaryk i celý národ, přesto v životě trpěla

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články