Kontroverzní svatby duchů v Číně: Vykradači hrobů za tučný příplatek obstarají vhodnou mrtvolu a neváhají ani vraždit

Kontroverzní svatby duchů v Číně: Vykradači hrobů za tučný příplatek obstarají vhodnou mrtvolu a neváhají ani vraždit
Zdroj: Unsplash

Díky pohádkám a různým romantickým příběhům se na svatbu pohlíží jako na něco vášnivého, snad i snového, anebo čas od času i komického. Miliony lidí se tak dnes a denně ženou za svým ideálem, se kterým chtějí prožít úžasný obřad a zbytek života strávit bok po boku. Co když je ale potřeba, aby byl dotyčný pár nejdříve po smrti, aby si pak mohl říct své ano?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 07. 2022 14:00

Svatby duchů v Číně byly nejprve zamýšleny jako náhrady za oběti, jež se hojně prováděly za dob dynastie Šang. Tehdy se lidé obětovali kvůli tomu, aby doprovázeli zesnulé v posmrtném životě. Současná podoba svateb duchů vznikla v sedmnáctém století a nutno říci, že je stále považována za velmi kontroverzní.

Pověry a strach jako hnací motor svateb duchů

Mnozí Číňané věří, že mrtví mají stejné sociální potřeby jako živí lidé. Kupříkladu, když někdo zemře mladý a svobodný, měla by mu svatba duchů zajistit, aby nebyl v posmrtném životě sám. Navíc je zde také otázka potomstva. Kdo nestihl za života zplodit dítě, měl pak problém během svátku Čistoty a jasu, neboli dnem zametání hrobek.

Neboť právě blízká rodina se má starat o hrob svých rodičů. Když se ale k tomu nikdo nemá a mrtvý je k tomu ještě nezadaný, může začít strašit svou matku a přinést neštěstí jejímu domovu. Pak je třeba jednat. Jestliže je protějšek taktéž mrtvý, obě těla se exhumují a vykoná se obřad. V případě, že je jeden z budoucích novomanželů ještě živý, provede se ceremoniál tajně.

Dohazovačky mají plné ruce práce

Někdy je svatba pro mrtvého skutečně nevyhnutelná, neboť v mnoha rodinách se smí sourozenci brát podle věku. Čili pokud zesnulý byl nejstarší a zanechal za sebou mladší sourozence, museli by zůstat navždy sami. Není tak divu, že se hojně využívá služeb dohazovaček. Nejschůdnější cesta je, když jedna rodina souhlasí s tím, že se jejich mrtvá nevěsta provdá za mrtvého ženicha z další rodiny, nebo naopak.

Pak je tady ale ještě další možnost, že se za mrtvého muže provdá živá žena. Po svatbě je však ihned považována za vdovu a žije s rodinou mrtvého ženicha. Na Taiwanu zase láká rodina zemřelé ženy živé muže na balíčky s penězi a její pramen vlasů. Kdo si balíčky vezme, musí se stát jejím ženichem, jinak by mu to přineslo smůlu. Dotyčný si pak může později vzít živou nevěstu, ta mrtvá však musí být jednoznačně na prvním místě.

Vykradači hrobů našli příležitost k přivýdělku

Na svatbách duchů se přiživují i vykradači hrobů. Ne vždy se totiž najde vhodný protějšek k zásnubám, a to ať už živý, nebo mrtvý. Tito lidé tak neváhají ukrást zcela cizí mrtvoly. Cena za ostatky mladé ženy se pohybuje mezi 4 500 až 7 500 dolary (9 0 000 až 150 000 Kč).

Staly se však i případy, kdy vykradači zabili muže či ženu a dopravili je rodině, která si jejich služby objednala. V současné době se naštěstí od této praktiky pomalu a jistě ustupuje. Pozůstalí již chápou, že se mohou se svou ztrátou milované osoby vyrovnat i jinými způsoby.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Chinese ghost marriage 

Grunge.com: The long history of ghost weddings in China, explained 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články