Lidští jednorožci: Bizarní jev prý častěji postihuje ženy, 101letá Číňanka byla na svou okrasu hrdá

Lidský jednorožec: Číňanu Wangovi vyrostl na hlavě 35 centimetrů dlouhý roh, nakonec se po něm slehla zem
Zdroj: Profimedia

Rohatí lidé jsou možná méně výjimeční, než si myslíme. Zmínky o nich se objevují už celá staletí. Jde o jev, který prý nejčastěji postihuje ženy. Nejslavnějším lidským jednorožcem ovšem byl čínský farmář Wang, kterému na hlavě narostl roh s délkou 35 centimetrů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 07. 2022 14:00

Nejstarší písemný záznam o výrůstcích připomínajících rohy pochází z konce 16. století. Německý chirurg Fabricius Hildanus se měl setkat s mužem, kterému z čela vyrůstaly rohy. A to nebyl ojedinělý případ.

Nejslavnější lidský jednorožec

V roce 1930 objevil jeden ruský finančník čínského farmáře jménem Wang (někdy i Weng), který byl zcela normální. Od svého okolí se odlišoval pouze tím, že mu ze zadní části hlavy vyrůstal pětatřiceticentimetrový roh. Není divu, že sběratel kuriozit Robert Ripley zoufale toužil po tom, aby ho měl ve své freak show.

Nikdy se mu ho ale nepodařilo k tomu přesvědčit. Na počátku třicátých let se navíc po farmáři slehla zem. Nikdo ho již nikdy neviděl. Neví se, proč mu vůbec roh na hlavě vyrostl. Nejčastěji se tento jev připisuje nezhoubným nádorům, nebo agresivní verzi cornu cutaneum (kožní roh). Velkou vzácností bylo, že mu roh vyrostl právě přímo na hlavě. Obyčejně se objevuje na jiných částech těla.

Existují rohatí lidé?

V roce 2010 objevili lékaři 101letou Zhang Ruifang, které na čele vyrůstaly dva rohy. Jeden byl velmi malý, druhý měřil šest centimetrů. Ač jí byla nabízena možnost chirurgického zákroku, s díky odmítla. Zvykla si na ně a byla vlastně ráda, že je má.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený McSilly123 (@mcsilly123)

O pět let později se rohy objevily u sedmaosmdesátileté Liang Xiuzhen, jenž se mohla “pyšnit” skoro třináct centimetrů dlouhým rohem. Zajímavé ale je, že jí předtím vyrostl ještě jeden roh, který následně odpadl a byl nahrazen tímto, jenž byl tvořen stoprocentním keratinem. To je látka, která tvoří vnější vrstvu lidské kůže a vlasů. Lékaři se báli, že jde o rakovinné bujení, a tak raději jeho odstranění vůbec nenabízeli.

V minulosti se tento jev objevoval častěji u žen. Díky lékařským zásahům však tato deformace postupně ustupuje. Za posledních sto let bylo zaznamenáno jen velmi málo případů. Občas se ale “rohatý” člověk objeví. Lidská kůže má totiž takovou nemilou vlastnost - růst do nežádoucích tvarů.

Zdroje informací:

Ripleys.com: Human unicorns are real

Ststworld.com: The Extraordinary Case of Wang the Human Unicorn

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články