Postrach britských žen: Odpor k manželovi měl v 19. století vyléčit nesmyslný zákrok tam dole

Postrach britských žen: Odpor k manželovi měl v 19. století vyléčit nesmyslný zákrok tam dole
Zdroj: Wikimedia Commons/Belmiro de Almeida, Public domain

Mrzačení genitálií je bezesporu jednou z nejvíce barbarských praktik na světě. Přesto ji i v současnosti podstupují miliony žen. Bohužel k tomu docházelo také v Evropě, ještě v 19. století byla takzvaná klitoridektomie dokonce považována za zdravou a progresivní léčebnou metodu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 04. 2022 14:00

První zmínky o poškození, nebo odstranění klitorisu pocházejí z dávné minulosti. A právě na starověké “kolegy” se odvolávali lékaři, jenž se nezdráhali tento chirurgický zákrok provést. Prý měl spolehlivě vyléčit hysterii.

Bludy šíleného lékaře

Ve Velké Británii byl předním zastáncem chirurgického odstranění části pohlavních orgánů Isaac Baker Brown. Ač byly jeho názory zcela zcestné, těšil se v lékařských kruzích velké úctě. Prosazování klitoridektomie zasvětil prakticky celý svůj profesní život. Tvrdil, že je to lék na hysterii, bolesti zad, epilepsii, neplodnost, paralýzu, slepotu i šílenství.

Zákroky prováděl při každé příležitosti. Po odstranění klitorisu mělo přestat “nepřirozené podráždění”. A právě ono prý bylo příčinou vážných zdravotních problémů.

Jak vyléčit odpor vůči manželovi

V roce 1863 operoval Brown třicetiletou ženu kvůli tomu, že začala vůči svému manželovi pociťovat odpor. Po zákroku se měla údajně uklidnit a dát vztahu “poslušně” druhou šanci. O dva roky později zase zmrzačil jednu dívku, která byla přistižena při masturbaci. Měl to být jediný způsob, jak ji zbavit této “fatální závislosti”.

Nůžky doktora Browna

O svých zvrácených procedurách také detailně psal: „Jakmile je pacientka uspána chloroformem, odstraní se klitoris nůžkami nebo nožem - osobně preferuji nůžky. Rána se poté zakryje vatovým tampónem a pevně obváže.”

Když se provalilo, že Brown mnohdy operoval ženy bez souhlasu jejích manželů, byl vyloučen z Londýnské lékařské společnosti. To však pro klitoridektomii neznamenalo konec. V Anglii i USA bylo možné najít další vyznavače této krutosti. A podle polského webu Wielkahistoria.pl dokonce v New Orleans jeden chirurg koncem 19. století zmrzačil teprve dvouletou dívku. Prý se tam dole dotýkala sama sebe...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ženská obřízka 

Wielkahistoria.pl: Zapomniany horror europejskich kobiet. Lekarze wycinali im narząd, o którym wstydzili się mówić, że w ogóle istnieje

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články