Bizarní lékařské postupy: Na koktání prý stačila půlka jazyka, bolest zubů řešily myši

Bizarní lékařské postupy: Na koktání prý stačila půlka jazyka, bolest zubů řešily myši
Zdroj: Wikimedia Commons/David Teniers the Younger, Public domain
Takzvaný prášek soucitu sira Kenelma Digbyho se v 17. století aplikoval na zranění způsobená rapírem. Obsahoval žížaly, prasečí mozky, oxid železitý a kousky mumifikovaných mrtvol. Místo na ránu se však přikládal na zbraň. Zvláštní, že?
Plesnivý chléb sloužil k dezinfekci ran již ve starověkém Egyptě. Fungovalo to. 
Adolf Hitler byl hypochondr, to víme všichni. To ale jeho osobního lékaře neodradilo od toho, aby mu, spolu s vitamíny, píchal i pervitin.Léčba smradem? I to bylo možné v temném středověku. Mor měly způsobit smrtící výpary, které bylo třeba něčím nahradit. Doporučovalo se buď chovat doma kozly, nebo, a to není vtip, naprdět do zavařovačky a v případě potřeby inhalovat.+ 4 fotky+ 5 fotek

Je až neuvěřitelné, kolik bychom našli v historii medicíny zvrácených procedur. Když už si člověk myslí, že snad četl o všem, objeví se další, a ještě mnohem horší. Kdo trpí fóbií z bílých plášťů, neměl by raději tento článek číst...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 04. 2022 11:00

Zakladatelem současné podoby lékařství byl řecký lékař Hippokratés. Ten kladl velký důraz na stanovení diagnózy a zavedl rovněž etická pravidla pro práci lékařů, čili Hippokratovu přísahu. Jak budete moci zjistit, ne všichni se tímto závazkem řídili.

Speciální myší pasta

Co by se stalo, kdyby vás ve starověkém Egyptě začaly bolet zuby? Pravděpodobně byste dostali pastu z rozmačkané myši a dalších přísad. Tou se potíralo postižené místo. Egypťané ale nebyli jediní, kdo uplatňoval tak bizarní lék.

V alžbětinské Anglii se na bradavice používalo rozpůlené tělo hlodavce. Prý je stačilo přiložit na výrůstek a hotovo. A kdo chtěl, mohl si tímto způsobem vyléčit černý kašel, neštovice a noční pomočování.

Jak se zbavit koktání

V 18. a 19. století se na léčbu koktání používala skutečně brutální metoda. Lékaři postiženému člověku uřízli polovinu jazyka. Hemiglosektomie se používá sice dodnes, ale jen v rámci léčby rakoviny dutiny ústní. Navíc se provádí v celkové anestezii. Tehdy si o tom pacient mohl jen nechat zdát. Bolest ale nebyla jediným problémem. Spousta lidí po zákroku vykrvácela a umřela.

Krokodýlí výkaly proti početí

Vraťme se ještě na skok do Egypta. Co si myslíte, že tam používali jako ochranu před nechtěným otěhotněním? Jakési primitivní typy kondomů? Vůbec ne. Postačil jim k tomu krokodýlí trus. Nejdříve se usušil a pak si jej žena vložila do pochvy. Jakmile díky tělesné teplotě změkl, vytvořil neprostupnou bariéru.

Mezi další neobvyklou antikoncepci patřila v minulosti míza ze stromů, rozkrojený citron, bavlna, vlna, mořské houby a ještě jeden trus - tentokrát sloní. Lidé ve starověku by vlastně ani dnešní vymoženosti zřejmě nevyužili. Vystačili si s vlastními nápady.

Na další nepříjemné procedury se podívejte do galerie... 

Zdroj informací: 

Cbsnews.com: 15 most bizarre medical treatments ever 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články