8 nejděsivějších psychických poruch: Syndrom Alenky v říši divů a „skuteční“ živí mrtví

8 nejděsivějších psychických poruch: Syndrom Alenky v říši divů a „skuteční“ živí mrtví
Zdroj: Wikimedia Commons/Bessie Pease Gutmann, Public domain

Život s duševní poruchou není vždy jednoduchý. Některé dokážou s člověkem pořádně zamávat. Představte si třeba, že se z vás znenadání stane obr a vše okolo vás je malé. Anebo máte najednou chuť pomilovat se s autem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2022 11:00

Pro některé lidí jsou bohužel tyto děsivé pocity každodenní rutinou. Duševními chorobami trpí až 450 milionů lidí po celém světě. Některé poruchy se vyskytují přirozeně, jiné se objeví po úrazech mozku nebo dalších zraněních. Ty nejznámější psychické potíže (deprese, schizofrenie atd.) všichni známe. Existují také neobvyklé poruchy, které lze zařadit do složky s názvem děsivé.

Syndrom Alenky v říši divů

Ne, rozhodně nejde o žádnou pohádku. Lidé trpící tímto syndromem mají problémy s vnímáním svého okolí. Stejně jako když Alenka vyrostla a všechno kolem se pro ni stalo příliš malým, i takto postižené osoby slyší zvuky, jež kdysi považovali za hlasité, v mnohem tišším spektru. Okolní předměty se jim zase zdají mnohem menší, než jaké ve skutečnosti jsou. Je to takzvaný trip na LSD bez euforie. Naštěstí jde o spíše výjimečnou chorobu postihující osoby okolo dvaceti let, jež se dříve potýkaly se závislostí na drogách, nebo mají nádor na mozku.

Syndrom cizí ruky

Opět jde o vzácnou psychickou poruchu. Takový člověk ztrácí kontrolu nad jednou ze svých končetin. Zdá se, jako by si žila vlastním životem. Pacienti dokonce hlásí, že se je pokouší uškrtit, trhá jim oblečení či je škrábe až do krve. Syndrom cizí ruky se nejčastěji objevuje u Alzheimerovy choroby. Neexistuje na něj žádný lék. Doporučuje se proto nějaká činnost, jenž odvede pacientovu mysl od tohoto problému.

Apotemnofilie

Tato porucha není doposud úplně zmapována, její průběh je ale jasně daný. Člověk si chce za každou cenu nechat amputovat zdravou část těla. Takovou věc ale žádný lékař při smyslech neudělá. Na řadu tak přichází “domácí” zákrok. Postižení svého rozhodnutí nelitují, ba naopak, zaplaví je pocit štěstí a spokojenosti.

Boantropie

Pokud se vám apotemnofilie zdála naprosto šílená, tak vězte, že boantropie je taky zážitek. Zřejmě jste o ní nikdy neslyšeli. Postižený si myslí, že je kráva nebo vůl. Napodobuje skutečná zvířata a mnohdy se s nimi pase i na louce. Psychologové si myslí, že za to mohou sny nebo hypnóza.

Cotardův syndrom

Máte rádi seriál Živí mrtví? Tak dávejte pozor, abyste se do něj moc nevžili. Jde o neobvyklý blud, kdy je člověk přesvědčen, že se z něj stala zombie. Zdá se mu, že chátrá, přišel o orgány i krev a začíná tlít. Halucinace však vyvolává deprese a maniodeprese. Smutným faktem je, že pacient může umřít hladem. Mrtvoly přece nejí. Poprvé tento syndrom zaznamenal v roce 1880 Jules Cotard na Haiti. Jeden muž si tehdy myslel, že zemřel na AIDS a nachází se v pekle.

Předstírání nemoci

Kde končí hypochondrie, tam začíná předstíraná nemoc. Zdraví lidé úmyslně onemocní, jen aby se mohli léčit. To zahrnuje také vymýšlení důvtipných příběhů o tom, jak k tomu došlo. A rovněž cestování z jedné nemocnice do druhé, dokud lékařům nedojde, že tady něco nehraje.

Klüver-Bucyho syndrom

Touto nemocí jsou nejvíce ohrožení lidé s vážným poraněním spánkového laloku. Mají kupříkladu neodbytnou touhu mít sex s neživými předměty, často to bývá auto. Anebo dostanou chuť na knihu, ovšem v kulinářském smyslu. Bohužel tím trpí jejich osobní i profesní život.

Stendhalův syndrom

A na konec něco krásné, avšak stále děsivé. Milujete umění? Zrychlí se vám v přítomnosti krásných předmětů srdeční tep, ochromí vás úzkost, jste zmatení, točí se vám hlava a máte dokonce i halucinace? V tomto případě je pravděpodobné, že trpíte Stendhalovým syndromem. Vše, co považujete za hezké či nádherné vás na nějakou dobu spolehlivě vyřadí z provozu. Spouštěčem je úzkost a změny nálady.

Zdroje informací: 

Onlinepsychologydegree.info: 15 Scariest Mental Disorders Of All Time

Wikipedia.org: Stendhalův syndrom, Syndrom Alenky v říši divů

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články