Vodník v sukních: Děsivá Jenny Zelenozubá prý číhá na děti ve vodách i korunách stromů

Zákeřná Jenny Zelenozubá: Stvoření z britského folkloru má spadeno hlavně na děti
Zdroj: Pixabay

Zlomyslná čarodějnice Jenny Greenteeth, která je u nás známá jako Jenny Zelenozubá, přesáhla hranice britského folkloru. Odpudivé stvoření s dezolátním chrupem mělo obvykle políčeno na děti, které se neopatrně motaly kolem vodních toků pokrytých rostlinami...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 03. 2023 11:00

Jenny Zelenozubá má být jakési humanoidní stvoření s křivými, zelenými zuby, rozcuchanými vlasy, špičatým obličejem a dlouhými končetinami. Kůži má také zelenou. Jak již napovídá tento popis, své oběti na krásu rozhodně lákat nebude.

Kdo je Jenny Zelenozubá?

Nejčastějším a nejlepším ukazatelem toho, že nějaký vodní tok obývá zelená ježibaba, jsou prý rostliny z čeledi okřehkovitých a rdest. Tyto dva druhy totiž vždy spolehlivě zakryjí vodní hladinu a tím pádem i tuto zákeřnou bytost, která číhá na svou kořist.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Shamba.la (@shambala5d)

Původ Jenny Zelenozubé je nejasný. Je ale pravděpodobné, že je založen na podobných tvorech jako je australský Bunyip a japonský vodník Kappa. Je tady však jeden rozdíl. Pověst o Jenny přesáhla hranice a rozšířila se až do Ameriky. Tam prý straší ve vodách Erijského jezera.

Jenny Zelenozubá na lovu

Před Jenny si sice nemůže být životem jistý nikdo, nejraději ale má malé děti. Na ty se má vrhat, jakmile se přiblíží k vodě. Chytí je dlouhými končetinami zakončenými kostnatými prsty. Nebohé dítko pak pozře svými ostrými zuby.

Pokud se jí delší dobu nedařilo nikoho polapit u vody, měla se přesunout na stromy. Svůj budoucí oběd pak hledala z výšky. Děsivý a hvízdavý zvuk, který se ozývá z korun vysokých stromů, měl ostatní varovat, že je zrovna na lovu. Může to být pravda, nebo jde jen o strašáka, který platí na neposlušnou drobotinu?

Jenny Zelenozubá jako celebrita

Jak již bylo uvedeno výše, Jenny žije v řekách nebo rybnících. Nepohrdne však ani kanály a kanalizačními systémy. První zmínky o "vodníkovi v sukních" pocházejí ze severozápadní Anglie - zejména z okolí Liverpoolu a Lancashire.

Pověst o Jenny se však netraduje jen mezi místními nebo v kronikách. Zelená čarodějnice má za sebou řadu "vystoupení" v populárních médiích. Za všechny jmenujme knižní sérii Zeměplocha od Terryho Prachetta, či krátký výstup v povídce Mrtvola z příběhů o Hellboyovi.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jenny Greenteeth

Mythologyplanet.com: Who Is Jenny Green? English Folklore

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články