Tajemství vážek: Lidé je považovali za vodní čarodějnice a strašili jimi malé děti

Fascinující vážky: Na světě jich je 6000 druhů, v Asii nosí štěstí, v Evropě se jimi strašily děti
Zdroj: Pixabay
Skvělý zrak a hbitost dělají z vážek opravdu dobré lovce. Neunikne jim ani sebemenší pohyb. Svou kořist vidí vážka i ze vzdálenosti dvou metrů. Nepohrdne ani pulci a rybím potěrem.
K rozmnožování dochází bez jakéhokoliv namlouvání. Spojení pářícího se páru svým tvarem připomíná srdce.
Nymfy jsou dravé stejně jako dospělí jedinci. 
+ 4 fotky+ 5 fotek

Vážky patří mezi nejzajímavější zástupce hmyzu. Není divu, že jsou již odpradávna inspirací různých pověstí a mýtů. Zatímco Evropa v nich viděla vodní čarodějnice, Asie je zase spojovala s krásou a štěstím...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2022 13:00

Vážky se vyznačují úzkým a velmi protáhlým tělem, které prakticky nelze zaměnit s jiným hmyzím druhem. Patří mezi nejlepší letce a mají velmi dobrý zrak. Jak nymfa, tak i dospělý jedinec, se živí dravě.

Ďáblova létající jehla

Ve středověké Evropě nebyly vážky zrovna oblíbenými tvory. Možná za to mohl jejich neobvyklý protáhlý tvar či fakt, že patří mezi nelítostné dravce. Ať už tomu bylo jakkoli, nejčastěji se jim přezdívalo ďáblovy létající jehly. U spojitosti s ďáblem to ovšem neskončilo.

Vážky byly také považovány za vodní čarodějnice a strašili se jimi neposlušné děti. Ty, které se neuměly chovat, uslyšely od svých rodičů pověst o tom, že je tento hmyz navštíví v noci, až budou tvrdě spát. A zašije jim oči i uši...

Vážky jako symbol krásy a štěstí

V Asii pohlíželi na vážky úplně jiným způsobem. Považovali je za symbol krásy, štěstí a odvahy. Indiánský kmen Zuni si zase po generace vyprávěl příběh o chlapci, který stvořil vážku. Obratný letec má své místo rovněž v severské mytologii, konkrétně v té švédské. Pojí se s bohyní lásky Freyou.

Jako z hororu

Na vážkách je ale přece jedna věc děsivá i mimo legendy. Její nymfy se živí stejně dravě jako dospělí jedinci. K tomu jim slouží takzvaná maska, což je přetvořený spodní pysk, který dokáže vymrštit a uchvátit tak svou kořist. Jejich jídelníček tvoří převážně larvy jiného hmyzu.

A kolik druhů vážek bychom vůbec na světě našli? Skoro 6 000, z toho se v Evropě vyskytuje něco okolo 143 druhů. Nejčastěji je můžeme najít okolo vodních toků. Nejvíce se jim ale líbí v tropech, tam jsou dokonce početnější než motýli.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dragonfly

National-geographic.cz: Vážky a jejich tajemství

Ochranazvirat.cz: O vážkách, jejich životě a ochraně v České republice

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články