Radan (28): Skok do vody od základu změnil můj život. Pod hladinou jsem spatřil zvláštní bytost

Radan (28): Skok do vody od základu změnil můj život. Pod hladinou jsem spatřil zvláštní bytost
Zdroj: Unsplash

Radan nebyl zrovna z těch, které byste chtěli mít ve svém okolí. Lidem rád ubližoval a na ničem mu nezáleželo. To se ale jednoho dne změnilo. Stačil nepovedený skok do vody a Radan dostal druhou šanci žít. Mělo to ovšem jednu podmínku...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 08. 2022 13:00

Těžko se mi o tom píše. Ještě před třemi lety jsem nebyl dobrým člověkem. Byl jsem floutek, který lidi využíval ke svému prospěchu. Ubližoval jsem jim a následně se tím bavil. Nebýt příhody, která se mi stala, zjevně bych takový i zůstal. Ovšem když jsem pod vodou spatřil anděla smrti, dostal jsem šanci na nový život.

Nikdy jsem nebyl dobrým člověkem

Když se ohlédnu za svým životem, nejsem na sebe hrdý. Od deseti let jsem lidem hlavně škodil. Ve škole jsem ubližoval slabším. Vždy jsem si vybral zranitelnou duši a po ní se dlouhodobě vozil. Sám nevím proč, ale smutek a neštěstí druhého ve mně vyvolávaly zvláštní pocit uspokojení.

V dospělosti to bylo ještě horší. Například co se týkalo žen. Nejedné křehké duši jsem zlomil srdce. Jakmile se do mě dotyčná zamilovala, já se těšil hlavně na to, až ji pustím k vodě a bude trpět. V zaměstnání jsem pro změnu zneužíval kolegy. Pod záminkou, že na ně něco donesu šéfovi, jsem je vydíral.

Mohl bych psát hodiny o tom, jak špatný člověk jsem byl. Zlý, nenávistný a především nepřející. Ze všeho nejvíc mě mrzí to, jak jsem se choval k rodičům. Bez úcty a respektu. Až dnes vím, že nic z toho, co jsem jim prováděl, si nezasloužili. V mém životě však měla nastat změna.

Pod vodou jsem spatřil černého anděla

Před třemi lety jsme vyrazili s kamarády k jednomu lomu. Já se jako ten největší frajírek naparoval, že skočím do vody první. Bylo to poměrně vysoko, ale tím jsem se nenechal odradit. S nosem nahoru jsem se rozběhl a skočil. Letěl jsem poměrně dlouho, než přišel náraz a pak tma. Hlavou jsem se totiž praštil o kámen.

Dnes už nedokážu říct, v jakém stavu jsem byl. Matně si vybavuji, že jsem měl pod vodou otevřené oči. Cítil jsem, jak mě bolí celý člověk. Nic podobného jsem do té doby nezažil. Docházel mi dech a já věděl, že pokud se nestane zázrak, utopím se. V ten moment se mi zjevil před očima černý anděl. Ano, černý anděl.

Chvíli kolem mě kroužil a pak jsem v hlavě slyšel jeho hlas. ,,Nevím, jestli chci, abys žil,“ pronesl anděl a znovu kolem mě proplul. Já se snažil kývat hlavou, abych dal najevo, že chci přežít. ,,Vždyť nejsi dobrý člověk,“ řekl znovu. Já byl na pokraji sil a cítil jsem, jak se mi svírá hrdlo. ,,Chceš žít?“ zeptal se mě.

Anděl smrti mi dal druhou šanci

Pokýval jsem hlavou na souhlas. ,,Vím, že jsi byl špatný člověk. Musíš se změnit. Dávám ti druhou šanci. Musíš začít od znovu,“ pronesl. ,,Když uvidím, žes naši dohodu porušil, přijdu si pro tebe,“ zdůraznil a já se v ten moment ocitl nad hladinou. Rychle jsem lapal po vzduchu. Když mě kamarádi spatřili, hned se mě snažili vytáhnout z vody.

,,Tys nám teda dal. Já měl strach, že už je po tobě,“ objal mě Jirka. Nikomu z přátel jsem neřekl, co se mi stalo. Něco se ve mně zlomilo a já věděl, že dohodu s andělem smrti musím splnit. Začal jsem u svých rodičů, kteří si to zasloužili ze všech nejvíc. Sice nemohu smazat své činy z minulosti, ale určitě mohu ovlivnit budoucnost. Už tři roky se snažím být lepším člověkem. Myslím, že nebýt oné události, nikdy bych nepochopil, o čem život je.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články