Agáta (24): Matka se mi vždycky snažila jen ubližovat. Nedávno ale zašla až příliš daleko

Agáta (24): Matka se mi vždycky snažila jen ubližovat. Nedávno ale zašla až příliš daleko
Zdroj: Unsplash

Agáta musela celý život snášet urážky a posměšky své matky. Když se odstěhovala a začala žít s Davidem, cítila se zase šťastná. To ale jen do chvíle, než ho poprvé přivedla k rodičům na návštěvu. Matka opět vycítila příležitost, jak Agátě ublížit. Davida jí svedla...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 04. 2022 13:00

Možná je divné říct to takhle, ale moje máma je mrcha. Vždycky se mi snažila ublížit. Jako kdyby jí dělalo radost, když trpím. Roky jsem snášela její urážky a posměšky. Staly se součástí mého života. Nedávno zašla ještě dál. Svedla mého přítele. A to jen proto, aby mě mohla zase ranit.

Vím, že mě máma nemá ráda

Jako malá holka jsem nevnímala, že mě máma nemá ráda. To až později. Tak kolem deseti let. Trestala mě za nesmysly. Pamatuji, jak jsem jednou v zimě olízla rampouch. Udělalo to dalších deset dětí. Ale jen moje máma mi dala přede všemi výprask. Tehdy se ve mně něco zlomilo a já pochopila, že mě nemá ráda.

Co mohla, to mi zakazovala. V pubertě jsem pomalu nemohla z baráku. Musela jsem jí být pořád po ruce a dělat její práci. Vždycky jsem si říkala, proč ten táta nezakročí. Později jsem pochopila, že se matky bál. Poslušně jsme plnili matčiny rozkazy. Po nocích jsem brečela a plánovala naivní útěky z domova.

Když jsem dodělala střední školu, chtěla jsem se hlásit na vysokou. Potřebovala jsem ale podporu rodičů. Matka mi tehdy řekla: „Pokud půjdeš studovat a dál bydlet doma, po dobu studia nevytáhneš paty z domu. Budeš se jen učit." Věděla jsem, že to je příliš veliká daň. Sen o vysoké škole se rozplynul. Raději jsem si našla práci a od našich se odstěhovala.

Chtěla jsem rodičům představit svého přítele

Když jsem se dostala ze spárů své zlé matky, ulevilo se mi. Bohužel, její výchova se na mě neblaze podepsala a já celoživotně trpím nízkým sebevědomím. V práci, mezi kamarády, a dokonce i v partnerském vztahu. Mám neustále tendence se ponižovat a shazovat. Když jsem se seznámila s Davidem (23), některé věci se změnily.

Pomohl mi najít se. Dodal mi odvahu něco v životě dokázat. Ale hlavně mě má rád. Láska je to, co mi celý život chybělo. Na náš vztah jsem se hodně upnula. Byl to blažený pocit, vědět, že mě má někdo rád a váží si mě. Před matkou jsem vztah tajila, protože jsem nechtěla, aby se s Davidem vůbec seznámila.

Jenže plánoval žádost o ruku a chtěl nejprve požádat mého tátu o požehnání. Čekala nás tedy seznamovací návštěva u našich. S tátou jsem do té doby byla v kontaktu, ale s mámou jsem několik let pořádně nepromluvila. Když jsem jí zavolala, že bych jim ráda někoho představila, zněla nadšeně. Myslela jsem si, že se třeba změnila a konečně projeví hrdost.

Matka mi chtěla zase ublížit, a tak mi svedla přítele

Když jsme přijeli k našim, byla jsem nervózní. Hlavně kvůli mámě. Zprvu byla příjemná a já se cítila dobře. Divné bylo, když se šla během návštěvy převléknout do trochu odvážnějšího outfitu. Neuniklo mi, jak se na Davida dívá. Táta během odpoledne otevřel láhev slivovice, která poměrně rychle zmizela. Byla jsem jediná, kdo nepil, protože jsem řídila.

V jednu chvíli se ztratil jak David, tak máma. Už jsem chtěla jet, proto jsem šla Davida hledat. Našla jsem ho v ložnici, jak leží na matce a má rozepnuté kalhoty. Máma se na mě vítězně podívala. Zase mě dostala. S Davidem byl konec ještě ten den. Mámu jsem vyškrtla definitivně. Bylo na tom ale i něco dobrého. Táta konečně sebral odvahu a od matky odešel. Já vím, že už ji nikdy v životě nechci vidět. Je to zlý a zákeřný člověk, který nikdy neměl mít děti.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články