Emma (43): Sousedy jsem měla ráda, ale teď jsou našimi úhlavními nepřáteli

Emma (43): Sousedy jsem měla ráda, ale teď jsou našimi úhlavními nepřáteli
Zdroj: Pixabay

Emma si roky libovala nad tím, jak skvělé mají sousedské vztahy. To se ale nedávno změnilo. Sousedé přes ulici si pořídili tři psy. Nechávají je štěkat celé dny a noci. Emma vyslala manžela, aby situaci vyřešil, ale přišel s nepořízenou. Teď se situace ještě vyostřila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 05. 04. 2022 10:00

Společně s manželem Radovanem (47) máme pověst přátelských lidí. Bydlíme v řadovém domě v satelitním městečku na okraji Prahy. Mám to tady ráda. Měli jsme štěstí na sousedy, se kterými máme společnou zeď. Horší je to s těmi, kteří bydlí přes ulici. Pořídili si tři uštěkané psy a naše vztahy se tím výrazně změnily.

Sousedé si pořídili tři psy

V našem domě bydlíme bezmála jedenáct let. Známe kde koho. Musím říct, že v okolí panují dobré sousedské vztahy. Tedy až do nedávna. Naši blízcí sousedé si pořídili psy a tím zadělali na problémy. Bydlí naproti nám, mohlo by se tedy zdát, že by nám psí štěkání nemělo narušovat život. Opak je pravdou.

Daniela s Tomášem jsou plus mínus stejně staří jako my. Máme natolik dobré vztahy, že spolu občas i posedíme. V létě nad grilem, v zimě nad svařákem. Nejsme vyloženě přátelé, ale oběma stranám to tak vyhovuje. Když jedna z rodin potřebuje s něčím pomoci na zahradě, ta druhá přispěchá s lopatou. Mohlo to tak fungovat i dál, nebýt jedné věci.

Už delší dobu mluvila Daniela o tom, že si chtějí pořídit psa. „Já jen nevím, jestli tomu jednomu nebude smutno. Možná si koupíme rovnou dva," nemohla se rozhodnout. Když mi oznamovala svůj záměr, nenapadlo mě, jak úzce se to dotkne i nás. Tak dlouho o tom mluvili, až si psy vážně pořídili. K mému překvapení rovnou tři.

Psi permanentně štěkají a vyvádí

Když si je přivezli domů, nadšeně mi volala, ať se přijdu podívat. „Co to je za rasu?" ptala jsem se neznale. Nešlo o čistou rasu, ale měli být loveckého charakteru. Štěňátka mi přišla celkem roztomilá. Už od začátku je učili být na zahradě. První týdny jsme nedobrovolně poslouchali psí štěkání a kňourání.

Stálo nás to několik bezesných nocí, protože vyváděli víc než dost. „Doufám, že to brzy přestane," komentovala jsem ten psí virvál. Jenže místo toho, aby psy k něčemu vedli, nechali je žít svým vlastním životem. Nemám tím na myslí, že by je týrali nebo zanedbávali. Spíše je absolutně nevychovávali. Nechali je štěkat u plotu klidně celý den.

Po třech měsících mi z toho šla hlava kolem. Od pandemie pracuji čtyři dny v týdnu z domova. A to jsou muka. Sotva naší ulici projede auto, nebo projde jiný pes, nezvedené trio hned štěká. Teď jsou zase o něco starší, takže mají zvučný štěkot. Vzhledem k tomu, jak moc mi to leze krkem, požádala jsem manžela, aby hodil slovo s Tomášem a naznačil mu, že je to otravné.

Jejich psi nám zničili sousedský vztah

Když k němu šel na pivo, přislíbil, že se o tom pobaví. Vrátil se během hodiny, a to dost nasupený. „Tomáš mě poslal pěkně do háje. Mám ti vzkázat, že ses neměla stěhovat na vesnici. Prý tu štěkají všichni psi, tak proč by nemohli ti jejich," zuřil. „Už k nim chodit nebudeme," zahlásil a šel si dát pivo.

Už druhý den jsme našli psí exkrementy u našeho auta. „To si Tomáš dělá srandu? Takže on si chce hrát?" pronesla jsem nazlobeně a hodila mu lopatou dáreček zpět za plot. Teď psi štěkají snad ještě víc. V noci se nedá spát. Daniela mě přehlíží a Tomáš přilévá do ohně. Nemám zdání, jak se taková věc řeší. Otázkou je, jestli to má vůbec nějaké řešení. Naše vztahy vzali za své. A ještě musím sbírat psí výkaly.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články