Linda (30): Od puberty trpím chronickou migrénou, máma mi to uvěřila až po letech

Linda (30): Od puberty trpím chronickou migrénou, máma mi to uvěřila až po letech
Zdroj: Unsplash

Linda od svých dvanácti let bojuje s chronickou migrénou. V té době netušila, že ji to bude svazovat celý život. Přesto dokázala porodit syna a dál se svou nemocní bojuje. Veliké díky patří jejímu partnerovi Milošovi, který ji v tom nenechal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 04. 2022 07:00

Když se řekne migréna, většina lidí za tím vidí jen výmluvu ženy na něco, co zrovna nechce dělat. Málo kdo ví, že chronická migréna je nemoc. Když udeří, jste v pasti. Není to bolest hlavy jako po flámu. Je to svazující až paralyzující bolest, na kterou nepomůže nic. Sedíte jen v tichu, ve tmě, a modlíte se za konec. Trpím chronickou migrénou, která mi znemožňuje vést normální život.

První migrény přišly ve 12 letech

Ty prvotní bolesti hlavy přišly s první menstruací. To znamená někdy ve 12 letech. Několikrát do měsíce mě postihla ukrutná bolest hlavy. Když se tak stalo, nemohla jsem nic. Nespočítám, kolikrát si pro mě museli rodiče přijet. Nevyčítám jim, že mi tenkrát nevěřili. Máma vždycky přijela nasupená a myslela si, že to simuluji.

Když už to i jí přerůstalo přes hlavu, vzala mě k lékaři. Tam k mé smůle na nic nepřišli. Doktor dával za pravdu spíše máme. Musela jsem častokrát sedět v lavici i s tou nesnesitelnou bolestí hlavy. Zlom nastal, když mi bylo 16 let. Měla jsem první lásku. Máma se bála mé nezodpovědnosti a šla se mnou pro antikoncepci.

Po nějaké době užívání jsem měla pocit, že se bolesti zmírnily. Radovala jsem se, protože jsem zase mohla normálně fungovat. Chodit na hodiny tělocviku nebo si jít zaplavat do bazénu. To byly věci, které jsem do té chvíle zkrátka nezvládala. Do mých dvaceti let mě migréna navštívila maximálně jednou za měsíc, což se dalo vydržet.

Celé těhotenství jsem protrpěla

V té době jsem už chodila s Milošem. Rozhodli jsme se pro dítě, vysadila jsem tedy prášky a snažila se otěhotnět. To se podařilo bezmála do roka. Myslela jsem si, že budu jedna z těch žen, které si své těhotenství užívají. Možná by to tak i bylo, kdyby se migrény nevrátily v plné síle. Záchvaty jsem měla i každý druhý den.

Prožívala jsem muka. Musela jsem si sednout do temné, především tiché místnosti. Proseděla jsem takto několik dlouhých dnů. Lékaři tvrdili, že je to spojené s těhotenstvím. Až prý porodím, srovnají se hormony a bolest odezní. Chtěla jsem jim věřit, takže jsem zaťala zuby a s každou migrénou se snažila bojovat.

Na porod jsem čekala jako na smilování, protože počet dnů se záchvaty se zvyšoval. A to už se vydržet nedalo. Po narození syna Viléma jsem doufala, že na sále nechám i migrény. Během šestinedělí to tak i vypadalo. Pak se zase začaly hlásit o slovo. K naprostému nevyspání a vyčerpání z péče o syna jsem ještě bojovala s migrénami.

Trpím chronickou migrénou

Kdo to nezažil, tak to možná nepochopí. Zachránil mě Miloš. Když mě našel ve špajzu plačící a zoufalou, vzal mě k lékaři. Neurologické vyšetření prokázalo, že trpím chronickou migrénou. Ve hře byly samozřejmě léky, které jsem odmítla. Já nutně potřebovala najít příčinu. Nalezla jsem nějaké alternativy, které fungují alespoň tak, že mám záchvat jen pětkrát do měsíce.

To považuji za veliký úspěch. Mohu se postarat o syna i o rodinu. Máma to dostala černé na bílém a zastyděla se, že mi roky nevěřila. Nezlobím se na ni. Teď se mi snaží ve dnech migrény pomáhat. Přijede a vezme si syna k sobě. Já si zalezu do kumbálu a čekám, až to přejde. Vím, že nikdy nepovedu zcela normální život. Migréna už se mnou nejspíš zůstane.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články