Evelína (31): Kolegyně chtěla moje místo, začala mě kvůli tomu šikanovat

Evelína (31): Kolegyně chtěla moje místo, začala mě kvůli tomu šikanovat
Zdroj: Unsplash

Evelína nastoupila do nové práce a těšila se na zajímavé prostředí a přátelské lidi. Hned na začátku si ale nesedla s kolegyní Danielou. Ta jí dělala samé naschvály, nakonec to přerostlo do šikany. Evelínu tak zdeptala, až dala výpověď. Nakonec ale vše dobře dopadlo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 06. 2022 07:00

Zažila jsem šikanu na pracovišti. Můžu vám říct, že mi snad nikdy nebylo hůř. Jedna kolegyně na mě tak žárlila, že mi udělala ze života peklo. Dokázala ovlivnit všechny kolegy natolik, že se se mnou nikdo nebavil. Nakonec jsem musela podat výpověď, která rozvířila vodu a na kolegyni se přišlo.

V nové práci jsem nesedla jedné kolegyni

Když jsem viděla inzerát s pozicí, o kterou jsem hodně stála, hned jsem do té společnosti zaslala životopis. K mému velkému překvapení mě skutečně pozvali na pohovor. Zaujala jsem je natolik, že mě pozvali na další kolo. U třetího a závěrečného kola jsem byla rovnou přijata. „Přesně splňujete naše očekávání," gratuloval mi nový šéf.

Následující měsíc jsem chodila do nové práce poměrně nervózní. Noví kolegové, jiné pracovní procesy... Mou nervozitu ale přebíjela chuť poznat nové věci a lidi. Všichni mě ze začátku brali a chovali se přátelsky. Až na Danielu. Byla odměřená, s ničím mi nepomohla. Dokonce jsem během zkušební doby měla pocit, že mi cíleně hází klacky pod nohy.

Snažila jsem se tomu postavit a nedat najevo, že je mi to nepříjemné. Jenže po zkušební lhůtě začalo přituhovat. Z milých kolegů se stali nepřátelé. Už mi nikdo nepomáhal, nikdo mě pomalu ani nepozdravil. Když jsem se ptala, co se stalo, nestála jsem jim za odpověď. Zaměřila jsem se tedy jen na dobré výsledky a doufala, že to brzy přejde.

Kolegyně mě šikanovala

Po čase mi začaly třeba mizet věci ze stolu, nebo jsem měla poškrábané auto. Daniela mi zadávala práci, která ale nebyla v mé kompetenci. Samozřejmě jsem to vždy udělala, protože jsem věděla, jaké slovo tam má. Jenže to odvádělo pozornost od mé hlavní práce. Začala jsem lítat v termínech. Když si mě šéf poprvé zavolal na kobereček a zvedal na mě prst, mlčela jsem.

Jenže se z toho stalo pravidlo. Daniela na mě valila tolik práce, že jsem nestíhala tu svou. I když jsem v kanceláři seděla deset hodin, nestačilo to. Dodělávala jsem věci po nocích, což se odrazilo na kvalitě. Začala jsem mít duševní problémy. Skoro jsem nespala, nejedla. Byla jsem v permanentním stresu, abych všechno stihla.

Atmosféra v kanceláři houstla a já myslela, že je to celé moje vina. Jednoho dne už se mnou nemluvila ani klika od dveří. Když si mě znovu šéf zavolal a dal mi nůž na krk, zhroutila jsem se. Podala jsem výpověď a utíkala s pláčem domů. Připadala jsem si nemožná a úplně k ničemu. Celou situaci vyřešil můj šéf.

Moje výpověď rozvířila vodu

Jednoho dne mě přišel navštívit. „Mohla byste mi říct, co se stalo, že jste skončila?" zeptal se na rovinu. Chvíli jsem váhala, jestli mu mám říct pravdu. Pak jsem si řekla, že nemám co ztratit. Povyprávěla jsem mu, jak mě Daniela deptala a úkolovala. On jen seděl a tiše přitakával. Když jsem vyprávění dokončila, zeptal se, proč jsem za ním nepřišla.

„Myslela jsem si, že byste mi nevěřil. Daniela dělá ve firmě už roky," řekla jsem nesměle. „Víte, to místo, co jste dostala, chtěla ona. Jenže jí chybí drive a kreativita. Zjevně na váš žárlila," povzdechl si. „Teď dusila posilu, která přišla místo vás. Došlo mi, že to nebude jen tak. Proto jsem přišel," dodal a omluvil se. Nakonec jsem se do firmy vrátila. Daniela dostala padáka. Kolegové se mi omluvili a začali jsme znovu. Nebylo to sice lehké, ale jsem ráda, že jsem zpět. Svou práci miluji.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články