Radim (31): Žena se k dceři chová dost divně. Mám strach, zda nejde o duševní poruchu

Radim (31): Žena se k dceři chová dost divně. Mám strach, zda nejde o duševní poruchu
Zdroj: Freepik

Radim si zoufá nad chováním své manželky. Ta se po narození dcery velmi změnila. Upnula se na Sofii natolik, že k ní Radima skoro nepustí. Odmítá ji dávat i do školky, ačkoliv už na ni má věk. Radim tuší, že by měl zasáhnout. Ale neví jak.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 05. 2021 08:00

Jaruna (30) je mojí ženou teprve pět let. Já udělal jednu zásadní chybu - mám s ní dítě - a teď bych nejraději utekl.

Žena se po narození dcery změnila

Možná jsem to celou dobu neviděl, nebo taková nebyla. Jaruna si vehementně přála dítě. To se jí splnilo. Máme spolu dnes skoro čtyřletou Sofii. Než se dcera narodila, manželka byla celkem normální. Chodila do práce a starala se o domácnost. Sem tam si někam zašla s kámoškou.

Po svatbě jako by získala pocit, že když už je mojí manželkou, bude o všem rozhodovat. Šlo i o věci typu, kdy je nejlepší čas dát auto do servisu nebo zda mám zrovna hlad. Jakmile jsem doma něco udělal, přicupitala, že by to mělo být jinak. Začínalo mi být mnohem lépe v práci. Jaruna byla prostě nesnesitelná.

Doufal jsem, že až porodí, zaměří se na dítě a mě nechá na pokoji. To se vlastně stalo, ale ani to mi nevyhovuje. Upnula se na Sofii možná až moc. Když se holky vrátily z porodnice, automaticky si dceru přivlastnila. Koupila narychlo rozkládací gauč, který si dala k ní do pokoje. Usínal jsem večer co večer sám. Jaruna byla s malou vlastně pořád. Já jsem si na ni prvního půl roku skoro ani nesáhl.

Nezdravě se na dceru upnula

Když už se mi ji podařilo vzít do ruky, přiběhla Jaruna. ,,Dej mi ji, takhle se mimino nedrží. Jdi se raději koukat na televizi,“ vybafla na mě. Dělala ze mě hlupáka, který se neumí postarat o vlastní dítě. Kdykoliv jsem se vracel z práce, už přede mnou s dcerou utíkala do pokoje. Chtěla zabránit tomu, abychom mohli být spolu. Někdy se v pokoji dokonce i zamkla.

S kýmkoliv jsem to řešil, každý mi říkal: ,,To není normální. Nezdravě se na ni upnula. Dělej s tím něco.“ To se lehce řekne, ale hůř udělá. Mockrát jsem se snažil o tom s manželkou mluvit. Byla jako kolovrátek. ,,Já vím nejlíp, co je pro dceru nejlepší. Musí být pořád s matkou. Ty jsi tady od toho, abys nás živil,“ mlela si svoji. Náš partnerský vztah už dávno neexistoval.

Dcera mi tak vyrůstala za dveřmi pokoje. Blížily se její třetí narozeniny a já začal aktivně shánět školku. Měl jsem jednu vyhlídnutou a těšil se, co na ni malá bude říkat. Když jsem ale toto téma otevřel, Jaruna se hroutila. ,,Ona ale do školky nepůjde. Bude doma se mnou!“ ohradila se.

Co když jde o duševní poruchu?

Nevýhoda je, že do předškolního věku není školka povinná, takže s Jarunou nic nehne. Nechápe, že Sofie mohla už rok chodit mezi děti a poznávat nové věci. Manželka s ní sice chodí ven, jakmile je tam ale víc dětí, už ji bere pryč. Když se jí zeptám proč, řekne: ,,Co když od nich něco chytí? Nebo po ní někdo něco hodí? Musíme být opatrní.“ Hotový blázinec.

Nedávno k nám přijela moje matka. Požádal jsem ji, aby Jaruně domluvila. Jenže manželka ji skoro nepustila do bytu, natož k Sofii. Babička přivezla vnučce nějaké sladkosti. Jaruna je ovšem vyhodila s tím, že Sofie nebude jíst jedy. Nikdy ještě neměla nic sladkého. Manželka tvrdí, že je to hřích. Zjevně trpí nějakou duševní poruchou. Miluje Sofii možná až moc a nepozná, co už je za hranicí.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články