Čarodějnice z Wookey Hole: Kvůli nešťastné lásce proklela celou vesnici, nikdo prý nemohl navázat trvalý vztah

Čarodějnice z Wookey Hole: Když jí milenec zlomil srdce, proklela celou vesnici
Zdroj: Wikimedia Commons/Pierre Terre, CC BY-SA 2.0
Dle pověstí měla jeskyni Wookey Hole strážit čarodějnice se zlomeným srdcem.Během výzkumů na počátku dvacátého století......objevili vědci ve Wookey Hole kostru. Lidé byli přesvědčeni, že jde o důkaz existence čarodějnice. Ostatky však ve skutečnosti patřily mladému muži.V současnosti v jeskyni Wookey Hole zraje čedar.+ 1 fotka+ 2 fotky

Britská vesnice Wookey je proslulá jeskyněmi, v nichž nejen báječně zraje sýr, ale prý jsou tam i zkamenělé pozůstatky zlovolné čarodějky. Té kdysi jeden muž zlomil srdce, a tak vesnici proklela...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 08. 2022 14:00

Jednou z nejslavnějších stařen, jež měla ovládat “nebezpečné vědy”, byla ta, jenž prý strážila vchod do jeskyně Wookey Hole, kterou bychom našli poblíž Somersetu. Místní dokonce věří, že tam přebývá dodnes. Proč?

Kletba za zlomené srdce

Existuje několik verzí legendy o čarodějnici z jeskyně Wookey Hole. Všechny se shodují v tom, že se tam nastěhovala poté, co jí milenec zlomil srdce. Ze vzteku pak uvalila kletbu na nedalekou vesnici Wookey. Jakýkoli pokus o vztah byl v této oblasti již dopředu odsouzen k nezdaru. Toto neštěstí postihlo i jednoho mladého muže, jenž se poté rozhodl stát mnichem.

A právě jeho pak pověřil opat z Glastonbury, aby situaci vyřešil. Muž v tom viděl příležitost pomstít se za kletbu, a tak neohroženě vstoupil do jeskyně, aby se s čarodějnicí utkal. Ta se na něho vyřítila ze svého úkrytu a chrlila na něj prý jedno kouzlo za druhým. Mnich je však stihl všechny odrazit. Prý ji měl dokonce polít svěcenou vodu, což ji proměnilo v kámen. Její scvrklá socha má být v první komoře jeskyně Wookey Hole.

Příběh jeskyně Wookey Hole

V současnosti patří jeskyně mezi hlavní atrakce přilehlé vesnice Wookey. A nejen díky legendě o čarodějnici. Existují také důkazy, že tento rozsáhlý jeskynní systém obývali lidé již před 45 000 lety. Potvrzují to nalezené nástroje z paleolitu, neolitu a doby železné. Nechybí samozřejmě ani fosilie zkamenělých zvířat, kupříkladu jezevce.

Voda z řeky Axe, která protéká jeskyněmi, se používá při výrobě papíru v nejstarší papírně v zemi. A zraje zde čedar a parmazán. Podmínky jsou ideální - stálá teplota okolo 11 stupňů a vysoká úroveň vlhkosti.

Skutečná čarodějnice?

Jak to ale bylo s čarodějnicí z Wookey Hole? V roce 1912 objevil anglický archeolog E. Balch zbytky kostry. Po analýze dospěli vědci k závěru, že jsou tyto kosterní pozůstatky staré více než tisíc let. Díky tomuto nálezu spousta lidí věřila tomu, že čarodějnice byla skutečná. Později se ale ukázalo, že kosti patřily muži ve věku 25 až 35 let. Kdo ale chce, věří dál...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Wookey Hole Caves

Historicmysteries.com: Who Guards The Wookey Hole Caves? The Legend of the Wookey Hole Witch

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články